"Elke dag zieker, maar medicijn is te duur"

DOMINIEK KRIJGT INFUUS VAN 1.500 EURO NIET MEER TERUGBETAALD

Dominiek Blondelle met haar medisch dossier op schoot en haar medicijnen in de buurt.
Foto Joeri Seymortier Dominiek Blondelle met haar medisch dossier op schoot en haar medicijnen in de buurt.
Dominique Blondelle (41) uit de Jan Breydelstraat in Eeklo vecht voor haar gezondheid. Sinds eind vorig jaar wordt haar medicatie van 1.500 euro per maand niet meer terugbetaald, zodat ze haar broodnodige baxters niet meer kan krijgen. "Ik voel mijn gezondheid achteruitgaan en word zieker en zieker. Maar zelf kan ik die medicijnen echt niet betalen", zegt Dominiek. Ze roept iedereen op om de onlinepetitie 'Maggie, laat ons leven!' te ondertekenen.

Dominiek Blondelle zou een levenslustige jonge vrouw van 41 moeten zijn, maar de gezondheid beslist daar anders over. De vriendin van charmezanger Thierry Segers lijdt aan PID, wat staat voor Primaire Immuundeficiënties. Daardoor heeft ze amper weerstand en wordt van het minste ziek. Daarbovenop komt ook haar chronische vermoeidheid en heel wat andere kwaaltjes.

Broodnodig

Met haar maandelijks infuus gammaglobulines voelde ze zich stukken beter. Maar dat infuus kost 1.500 euro per maand en wordt sinds vorig jaar niet meer terugbetaald. "Ik kan dat zelf niet betalen, dus krijg ik mijn broodnodige maandelijkse baxter niet meer toegediend", doet Dominiek haar verhaal. "Maand na maand voel ik me achteruit gaan. Ik leef de laatste tijd echt in mijn zetel. Als ik toch eens alle moed bij mekaar raap en buiten kom, moet ik dat zeker drie dagen bekopen. Dit is geen leven! Er bestaat nochtans medicatie om mij te helpen, maar ik heb er blijkbaar geen recht op."


Slechts een paar dokters in België kunnen voor Dominiek het licht weer op groen zetten om het maandelijks infuus op kosten van de ziekteverzekering toch toe te dienen. Maar ten vroegste in september kan Dominiek bij één van die dokters langs. "Ik zit dus zeker nog maanden aan mijn zetel gekluisterd", zegt Dominiek. "Allemaal omdat de regering beslist heeft om baxters niet meer terug te betalen als het niet om een levensbedreigende situatie gaat. Maar heb ik dan geen recht op een menswaardig leven? Op het internet loopt een petitie 'Maggie, Laat ons leven!'. Ik roep iedereen op om die te ondertekenen."

Verwijten

Intussen wordt Dominiek steeds zieker. "Het ergste van allemaal: wanneer ik eens buiten kom, doe ik mijn best om er zo goed mogelijk uit te zien. Dan probeer ik weg te steken dat ik ziek ben. En daardoor is er ook helemaal geen begrip. Ik heb echt al de ergste verwijten naar mijn hoofd gekregen: als ik mijn evenwicht verlies door mijn duizeligheid noemen mensen mij alcoholverslaafd tot zelfs een junkie. Dat doet erg veel pijn. Want ik zou niets liever doen dan mij goed voelen, gewoon gaan werken als iedereen en thuis voor mijn kinderen zorgen. Maar ik lig jammer genoeg noodgedwongen in de zetel. En dat terwijl er een baxter bestaat, waardoor ik mij tenminste twee tot drie weken per maand goed kan voelen. Ziek zijn is blijkbaar iets voor rijke mensen geworden."


De onlinepetitie is te vinden op www.petities24.com en werd al 1.500 keer ondertekend.