"Dachten niet dat we dit zouden overleven"

EEKLOOS GEZIN ZIET DOOD IN OGEN TIJDENS AARDBEVINGEN IN TURKIJE

Tommy de Craene en Lindy Dombrecht samen met hun zoontje Jesse, enkele uren voor de aardbeving, tijdens een fotoshoot in hun hotel in Turkije.
Repro JSA Tommy de Craene en Lindy Dombrecht samen met hun zoontje Jesse, enkele uren voor de aardbeving, tijdens een fotoshoot in hun hotel in Turkije.
Tommy de Craene en Lindy Dombrecht zijn samen met hun zoontje Jesse (2,5) terug thuis in Eeklo, na een horrorreis naar Turkije. Ze verbleven in het stadje Gumbet vlakbij Bodrum, toen daar donderdagnacht de zware aardbeving gebeurde. "Als je alles voelt schudden en trillen, denk je echt dat het voorbij is. Dit willen we niet meer meemaken!", zegt het gezinnetje.

Tommy de Craene, zijn vrouw Lindy en zoontje Jesse zijn sinds dit weekend weer veilig thuis in Balgerhoeke in Eeklo. Elf dagen lang zouden ze genieten van zon, zee en strand in de Turkse badplaats Gumbet, op een boogscheut van Bodrum en van het Griekse eiland Kos. Maar donderdagavond sloeg daar het noodlot toe met een stevige aardbeving, ook in hotel Parkim Ayaz waar zij verbleven. "Ik was nog wakker, want we moesten tot 1 uur 's nachts wachten tot de foto's klaar waren van een fotoshoot die we eerder die dag in het hotel hadden gedaan", doet Lindy haar verhaal.

Het strandje aan hotel Parkim Ayaz was na de aardbeving één grote ravage.
Joeri Seymortier Het strandje aan hotel Parkim Ayaz was na de aardbeving één grote ravage.

Enorme lichtflits

"Tommy en mijn zoon lagen al te slapen en ik zat op het terrasje van onze kamer een sigaret te roken, toen het donderdagavond laat gebeurde. Ik zag eerst een enorme lichtflits en daarna begon alles te beven. Ik wist eerst niet wat er gebeurde en dacht dat er een grote vrachtwagen tegen het hotel was gereden. We sliepen op zes meter van het zwembad en ik zag het water plots uit het zwembad gutsen. De elektriciteit viel uit en het was overal pikdonker. Ik heb mijn man en zoon gezocht en dan zijn we samen naar buiten gelopen. Twee minuten later volgde de tweede aardschok. Eerlijk: wij dachten echt dat het voorbij was voor ons. Hoe komen we hier levend uit? Alles stond te schudden en er kwamen stukken plafond naar beneden. De paniek was enorm!"

De gasten sliepen buiten uit angst voor nieuwe schokken en loskomende plafonds.
Joeri Seymortier De gasten sliepen buiten uit angst voor nieuwe schokken en loskomende plafonds.

Buiten overnachten

De nacht van donderdag op vrijdag heeft het gezin buiten aan het zwembad van het hotel doorgebracht.


"Vrijdag hebben we alles geprobeerd om vroeger terug naar huis te kunnen, maar we werden nergens geholpen", zucht Lindy. "Ook al moesten we extra betalen: we wilden zo snel mogelijk naar huis. Maar het ging gewoon niet! We zijn nog tot zaterdagmiddag in ons hotel moeten blijven, maar hebben 48 uur lang geen oog dicht gedaan. Zelfs wanneer je daar gewoon rondliep, leek het alsof we op gelei aan het lopen waren. Echt heel vies! In de nacht van vrijdag op zaterdag hebben we dan toch in onze hotelkamer geslapen, omdat ik met een kind van amper 2,5 jaar oud niet nog een nacht buiten wilde slapen. We lagen in bed met een klein hartje en hebben amper een oog dichtgedaan."


Zaterdagnamiddag kwam de familie de Craene dan weer -zoals gepland- thuis in Eeklo. "Pas thuis besef je eigenlijk hoeveel geluk je hebt gehad", zegt het koppel.

Paniek

"Niet alleen door de aardbeving zelf kunnen er ongelukken gebeuren, maar ook door de paniek die uitbreekt wanneer iedereen roepend naar buiten loopt. We hadden echt een schitterende vakantie gehad, maar die twee laatste dagen waren een hel. Of we snel terug op vakantie willen? Nu zijn we vooral blij dat we veilig thuis zijn. En onze volgende reis zal zeker niet naar Turkije zijn. Ik weet dat die mensen niets kunnen doen aan een natuurramp, maar Turkije zal bij ons toch altijd een naar gevoel blijven oproepen."