Van kinderfiets tot boormachine

DEELDEPOT 2650: EEN BIBLIOTHEEK, MAAR NET EVEN ANDERS

Initiatiefnemers Ine Bosschaerts, Robbyn Sallaerts en Yves Van Laer.
Foto Klaas De Scheirder Initiatiefnemers Ine Bosschaerts, Robbyn Sallaerts en Yves Van Laer.
Edegem heeft een nieuwe bib. Maar in Deeldepot 2650 vind je geen Lize Spit of Herman Brusselmans, wel alles van kinderfiets tot boormachine. "Gebruikers kunnen bij ons allerlei spullen ontlenen, voor één dag of zelfs voor meerdere weken. Al moeten we die eerst nog inzamelen", legt initiatiefnemer Robbyn Sallaerts uit.

De deelbibliotheek heeft een onderkomen gevonden in de gebouwen van een voormalig schildersbedrijf in de Strijdersstraat 75A. "Ik heb het idee opgepikt in het Engelse stadje Frome. Ook Brussel heeft met Tournevie een gelijkaardig project", vertelt Robbyn Sallaerts. "Ik vond dat het ook in Edegem een kans moest krijgen en mijn voorstel kreeg steun van het gemeentebestuur."

Vanaf juli

Het is de bedoeling dat mensen nu spullen naar het deeldepot brengen.


"Iedereen heeft wel een naaimachine of een tentje liggen dat hij of zij niet of maar één keer per jaar gebruikt. Die zijn dan welkom bij ons. Ons aanbod zal ook terug te vinden zijn op de catalogus op onze website."


De lijst van gewenste materialen is lang en is terug te vinden op de website www.deeldepot2650.be. Staantafels, emmers, barbecues, naaimachines, kampeertenten, koevoeten, fototoestellen, muziekversterkers, grasmaaiers, kinderwagens en kinderfietsen, het zijn maar enkele van de mogelijkheden.


Tegen juli hoopt Deeldepot 2650 helemaal klaar te zijn om ontleners te ontvangen. "Het deeldepot is er uiteraard voor de Edegemnaren maar eigenlijk willen we mensen van over de hele provincie ontvangen. Lid worden kan maar is geen vereiste. Het zal wel voordeliger zijn als je meerdere keren komt."

Repair cafés

Schepenen voor Wijkwerking Jeroen Van Laer (Groen) en Ine Bosschaerts (N-VA) zien de deelbibliotheek graag komen. "Dit werkt verbindend en brengt mensen bij elkaar. Er zullen in deze deeldepot trouwens nog andere activiteiten doorgaan. En we blijven ook in de toekomst het initiatief ondersteunen."


Over andere activiteiten heeft Robbyn al serieus nagedacht. "De repair cafés, waar we nauw mee samenwerken, hebben natuurlijk hun plek hier en ook buurtfeesten, infoavonden en workshops behoren tot de mogelijkheden. Maar in de eerste plaats vragen we nu aan de mensen om langs te komen met zaken die ze niet of weinig gebruiken. Ik voel dat we met ons deeldepot zeker gaan slagen in Edegem", aldus een enthousiaste Robbyn.


Wie iets wil binnenbrengen bij Deeldepot 2650 kan zich aanmelden op de website. Daar zullen ook de openingsuren binnenkort worden bekend gemaakt.