Onweer zet straten blank

BEWONERS MINERVASTRAAT ZIEN WATER STIJGEN TOT ÉÉN METER

De brandweer kwam ter plaatse om de bewoners in de Minervawijk te helpen.
Marc De Roeck De brandweer kwam ter plaatse om de bewoners in de Minervawijk te helpen.
Het onweer heeft gisteren in Mortsel en Edegem enkele straten blank gezet, omdat de riolen de grote hoeveelheid regen niet onmiddellijk konden slikken. Tot een meter hoog kwam het water in de Minervastraat in Mortsel. De wijk kreunt al lang onder overstromingen. "Het is al de derde keer dat ons huis onder water straat", vertelt een bewoner.

Al bij al vielen in onze regio de gevolgen van het zware onweer nog mee. De regen viel met bakken uit de lucht en veroorzaakte daarbij vooral wateroverlast op de overstromingsgevoelige plekken. De brandweer kon de binnengelopen oproepen redelijk snel wegwerken. "Wij hebben in totaal zo'n 35 oproepen gekregen rond wateroverlast. De problemen begonnen zich rond 23 uur vanzelf op te lossen. Al bij al valt het mee. 35 oproepen is zeker niet overdreven veel met zo'n onweer. Van blikseminslagen of andere zware stormschade hebben we nog geen meldingen."


In Edegem, Hove en Mortsel waren er straten waar het waterpeil tot boven één meter uitkwam. Onder andere in de Minervestraat hadden ze gisterenavond opnieuw last van zware wateroverlast. De bewoners moesten zich er letterlijk door het water bewegen.


Verschillende gezinnen zagen voor de zoveelste keer hun livings en kelders onderlopen. "Het is al de derde keer dat ons huis onder water staat. En het is niet een beetje water in de kelder, het is echt onze living die onder water staat", vertelt Patrick Van Petegem. "Pas op, de brandweer doet hier uitstekend werk. Maar elke keer als het zwaar regent, hebben we pech. We zijn het dus al een beetje gewoon, maar het is niet gezellig dat we tot onze enkels in het water staan."

De bewoners ploeteren door de straten.
Marc De Roeck De bewoners ploeteren door de straten.

Maatregelen genomen

De familie volgde de voorspellingen gisteren en nam enkele voorzorgsmaatregelen. "We wisten natuurlijk dat het zou regenen. Daardoor hadden we al enkele spullen omhoog kunnen zetten. Maar dat kunnen we natuurlijk niet met al onze meubels doen. We hebben ook zandzakjes gekregen van de brandweer, maar toen was het eigenlijk al te laat. De schade kunnen we nu nog niet inschatten, dat is voor morgen."


De brandweer was de hele avond bezig met riolen vrijmaken en kelders leegpompen.

De brandweer opent de rioolputjes.
Marc De Roeck De brandweer opent de rioolputjes.
Marc De Roeck