Kerkhof voor de zomer weer netjes

GEMEENTE START BEGIN VOLGEND JAAR HERAANLEG

Schepen Goedele Van der Spiegel op het kerkhof.
Foto Klaas De Scheirder Schepen Goedele Van der Spiegel op het kerkhof.
Het gemeentebestuur start begin volgend jaar met de heraanleg van het kerkhof. De werken moeten komaf maken met verwilderde paden en verloederde grafstenen. "Sinds het verbod op pesticiden zijn structurele maatregelen nodig om goed onderhoud van het kerkhof te garanderen", zegt schepen Goedele Van der Spiegel. De vernieuwde begraafplaats moet voor de zomer klaar zijn.

Structurele verbeteringen en een aangepast onderhoudsplan moeten er binnenkort voor zorgen dat de Edegemse begraafplaats er opnieuw netjes voorkomt. Het kerkhof ligt er al een lange tijd onverzorgd bij. Er groeit veel onkruid en grafstenen verloederen. "Dat komt door het verbod op pesticiden", legt Goedele Van der Spiegel (Groen) uit, schepen voor Parken. "Sinds de invoering moeten we onze onkruidbestrijding herzien. Zonder structurele maatregelen zouden vijf werknemers voltijds manueel het groen moeten verwijderen en dat is simpelweg niet realistisch. We zullen nieuwe paden met megabetontegels en grasdals aanleggen en andere soorten groen die het onderhoud vergemakkelijken."


Het bestuur maakt van de onderhoudswerken gebruik om enkele nieuwigheden op het kerkhof te introduceren. "We merken al langer een tendens naar meer urnebegravingen en asverstrooiingen", gaat Van der Spiegel verder. "Daarom komen er een nieuwe strooiweide met een centrale verharde staanplaats en zitbanken om plechtigheden comfortabel bij te wonen. Verder plaatsen we een gedenkboom op het einde van de centrale as en nieuwe banken, zodat de begraafplaats ook een rust- en ontmoetingsplaats kan zijn. Na al die aanpassingen kan de Edegemnaar opnieuw op een serene wijze zijn of haar geliefde gaan bezoeken."

"Te lang gewacht"

De heraanleg van het kerkhof is vorige week unaniem goedgekeurd op de gemeenteraad, maar er was ook kritiek. "Wij zijn voor alle duidelijkheid vóór de heraanleg van de begraafplaats", benadrukt oppositieraadslid Wim Verrelst (CD&V2650). " Maar de Edegemnaar klaagt al jaren over de verwildering op het kerkhof. Er is in al die tijd niets gebeurd en nu de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur staan, wordt er pas iets ondernomen."


"Je moet wel eerst goed nadenken over zo'n renovatiewerken", reageert schepen Van der Spiegel. "Je kan moeilijk halsoverkop een begraafplaats, waar mensen hun geliefden liggen, overhoop gooien. We hebben een doordachte oefening gemaakt en zijn blij dat we deze plannen nu kunnen uitvoeren."


De werken starten in het voorjaar van 2018 en zullen een paar maanden in beslag nemen.