Gemeenteraad met meerjarenplan als belangrijkste punt gaat wél door: “We zullen digitaal stemmen”

De Hovestraat in het dorpscentrum ziet er erg verlaten uit momenteel.
Benoit De Freine De Hovestraat in het dorpscentrum ziet er erg verlaten uit momenteel.
In tegenstelling tot vele andere andere Vlaamse gemeenten gaat in Edegem de gemeenteraad van maart wél door. Het heikele punt van de strategische meerjarenplanning, dat eerder vernietigd werd door het provinciebestuur, staat namelijk op de agenda. Er is geen fysieke vergadering, de gemeenteraadsleden kunnen uitzonderlijk digitaal stemmen.

Philippe Muyters (N-VA), voorzitter van de Edegemse gemeenteraad, heeft beslist dat de gemeenteraad van maandag 30 maart te belangrijk is om op te schuiven naar april. Om de vergadering niet te lang te laten duren staan er slechts twee punten op de agenda: het strategische meerjarenplan en het sociaal plan voor gemeentepersoneel.

Na een klacht van de verenigde oppositie (Groen, CD&V, Open Vld, sp.a en PVDA) werd het strategisch meerjarenplan vorige maand vernietigd door gouverneur Cathy Berx (CD&V). De gouverneur sprak zich niet in over de inhoud van het plan maar besliste wel dat de gemeenteraadsleden van de oppositie gebrekkig en niet op tijd werden geïnformeerd. Het plan komt op de gemeenteraad van maart dus opnieuw ter stemming.

Digitale stemming

“We hebben voor alle duidelijkheid niets gewijzigd aan de inhoud”, benadrukt burgemeester Koen Metsu (N-VA). “Op vraag van de gouverneur hebben we wel meer gedetailleerde cijfers toegevoegd aan het document, die eerder enkel als bijlage beschikbaar waren. Door de coronacrisis kan er uitzonderlijk op de gemeenteraden in Vlaanderen ook digitaal gestemd worden. De raadsleden hoeven dus niet fysiek bij elkaar te komen om toch te kunnen stemmen.”

“Niet dringend”

“De stemming van het meerjarenplan zal deze maand inderdaad digitaal plaatsvinden, maar het politieke debat erover zal wel nog doorgaan op de eerstvolgende fysieke gemeenteraad”, benadrukt grootste oppositiepartij Groen. “De goedkeuring van het meerjarenplan is op dit moment niet dringend”, zegt fractieleider Sien Pillot. “Wij vinden het nu belangrijker om onze lokale economie, ondernemers, verenigingen en burgers getroffen door de crisis te ondersteunen.”

Een tweede punt op de agenda is het sociaal plan in Edegem. Door de besparingen op het eigen personeel staan er tientallen jobs op de helling bij de gemeentediensten. De vakbond en het bestuur kwamen vorige maand tot een akkoord om de getroffen werknemers zo goed en zo snel mogelijk aan een nieuwe job te helpen.