Exclusief voor abonnees

Bestuur en vakbond bereiken sociaal akkoord na besparingen: “Maar dat betekent níet dat we personeelsafbouw plots goedkeuren”

De avond van de aangekondigde besparingen in november werd het gemeentehuis bestormd door personeel en vakbond.
Klaas De Scheirder De avond van de aangekondigde besparingen in november werd het gemeentehuis bestormd door personeel en vakbond.
Na maanden touwtrekken over de personeelsbesparingen in Edegem zijn vakbond en bestuur tot een overeenkomst gekomen die ook de vakbond “constructief” noemt. De getroffen ambtenaren krijgen met het akkoord kansen om zich te heroriënteren via opleidings- en begeleidingstrajecten, een garantie op het behoud van loon- en arbeidsvoorwaarden voor minimaal twee jaar en afspraken rond ontslagpremies.

In november kreeg het gemeentepersoneel van Edegem het slechte nieuws dat tientallen jobs op de helling stonden door besparingen en privatisering van gemeentelijke diensten. De gemeente kampte volgens burgemeester Koen Metsu (N-VA) met te hoge exploitatieuitgaven en moest 3,5 miljoen euro besparen per jaar.

“Ons credo is dat wij willen bezuinigen zonder dat de dienstverlening naar de Edegemnaar eronder zou lijden”, herhaalt Brigitte Vermeulen-Goris (N-VA), schepen voor personeelsbeleid. “We zijn ervan bewust dat onze mensen niet te onderschatten vallen, daarom worden ze nu zo maximaal overgedragen naar andere gespecialiseerde partners waarmee de gemeente zal blijven samenwerken. Onze huisvuilploeg zal bijvoorbeeld door intercommunale Igean worden overgenomen. Min of meer hetzelfde geldt voor de medewerkers van de buitenschoolse opvang.”

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis