"Militairen daar verdienen dit optreden"

FRANK VANDAELE SPEELT OP OUDJAAR MET BELGIAN QUO BAND IN MALI

De Belgian Quo Band geeft op 31 december een oudejaarsconcert voor vierhonderd militairen in Mali. Gitarist Frank Vandaele uit Edegem is één van de vier bandleden die uitkijkt naar het avontuur. "We hebben al verschillende keren opgetreden in onze buurlanden, maar dit is toch een stukje verder", lacht Frank.

De muziekinstrumenten werden al weggebracht voor het transport en morgenmiddag vertrekt de Belgian Quo Band met een militair transport naar het Afrikaanse land. Drummer Wesley Jaques regelde de nodige contacten met het ministerie van Defensie. "Ieder jaar spelen wij minstens twee benefietoptredens. We kiezen dan goede doelen zoals de ALS-Liga, Kom op tegen Kanker of initiatieven voor mensen met een beperking. Maar na de aanslagen in onder andere Brussel kregen we het idee om een concert te geven voor onze militairen. Zij zijn dikwijls maanden weg van huis en zij hebben ook recht op plezier. Via het contactformulier van de website van Defensieminister Steven Vandeput stuurde we een mailtje en anderhalf uur later kregen we een antwoord", doet Wesley het verhaal.

Gratis optreden

De samenwerking verliep de afgelopen maanden heel vlot en uiteindelijk viel Mali uit de bus als bestemming. "Dit bleek van alle buitenlandse missies van Defensie de plaats waar het risico verantwoord is om te gaan optreden. Het is zeker spannend van ons, want tijdens die dagen in Mali maken wij deel uit van de missie."

De Belgian Quo Band zal de werking van het militaire trainingskamp van dichtbij kunnen ontdekken tot en met zondag. "Ik kijk er enorm naar uit omdat het onbekend terrein is. We komen uiteraard terecht in een land waar het om één of andere reden onrustig is, maar die militairen zijn die situaties gewend. Trouwens, met onze band er op uit trekken, is altijd plezant", reageert Edegemnaar en gitarist Frank.

Zangeres

De muziekgroep doet het optreden volledig gratis. "Defensie betaalt enkel de onkosten van ons transport en we moeten in Mali ook eten maar verder vragen wij hier niets voor. Als we iemand kunnen helpen, doen wij dat."

Doorgaans staan vooral de nummers van Status Quo op de speellijst van de Belgian Quo Band, maar nu wordt de playlist een beetje aangepast. "We nemen een zangeres mee en we spelen ook covers van andere zangers of bands. Niet iedereen hoort graag Status Quo en omdat het oudejaar is voor de militairen passen we ons wat aan", geeft Wesley nog mee.

Bij hun terugkomst in België wacht de groep meteen een uitdagend 2017. "Wij bestaan volgend jaar tien jaar. Het belooft druk te worden want er zijn al een 25-tal optredens bevestigd en er zijn er nog verschillende op komst. Voor dit jubileumjaar lanceren we eveneens een film over deze tien jaar. Onder andere de organisatoren van de Gentse Feesten, Leen Demaré en de bassist van Status Quo John Edwards zullen in de film verschijnen", blikt Frank vooruit.

Met de band speelde hij al overal in België, Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. Maar nog niet in zijn thuisgemeente Edegem. "Eind juni is er nochtans Rock@Edegem waar wij perfect zouden kunnen spelen. Het is er nog niet van gekomen. We moeten dus afwachten", besluit Frank Vandaele.

De Belgian Quo Band zal in Mali optreden voor zo'n 400 Europese militairen.
RV De Belgian Quo Band zal in Mali optreden voor zo'n 400 Europese militairen.
Wesley Jaques, Lieven Vandenbroucke, Erwin Vandaele en Frank Vandaele.
RV Wesley Jaques, Lieven Vandenbroucke, Erwin Vandaele en Frank Vandaele.