Zuidelijke muur van kasteelruïne Ter Elst wordt gestut

De Kasteelruïne Ter Elst in Duffel.
David Legreve De Kasteelruïne Ter Elst in Duffel.
In Duffel is gestart met de instandhouding van kasteelruïne Ter Elst. Stabiliteitswerken aan de zuidelijke steunmuur zijn een eerste stap. De werken duren een drietal weken.

“Een aannemer is aan de slag gegaan met de stabiliteitswerken aan de zuidelijke steunmuur. Die is momenteel het meest problematische onderdeel van het eeuwenoude kasteelgebouw. De muur vertoont tekenen van instabiliteit. Om verdere aftakeling en potentiële instorting tegen te gaan voorziet de aannemer een noodzakelijke stutting van de muur. Op die manier wordt niet alleen de instandhouding van deze zuidelijke wand, maar ook van de aanpalende kasteelgevel gewaarborgd”, vertelt Duffels schepen van Patrimonium Jos Hellemans (CD&V). “De werken zijn slechts een eerste fase in het renovatiedossier Ter Elst. De ruïne vereist daarna nog meerdere ingrepen. Zolang die niet zijn uitgevoerd, blijven de getroffen veiligheidsmaatregelen gelden en blijft ze gesloten voor het publiek.”

De werken hebben een prijskaartje van 41.000 euro, exclusief btw. Duffel kan rekenen op 16.300 euro aan Vlaamse subsidies. “We zijn volop bezig met de uitwerking van een grondig restauratieplan voor Ter Elst. Instandhouding van de beschermde ruïne is daarbij de absolute prioriteit, maar uiteraard denken we ook na over de bestemming en de toekomstige functies van het monument. De kasteelsite Ter Elst moet in ieder geval meer worden dan een idyllische plek in het park. Wat deze bestemming wordt en wanneer dit alles een feit zal zijn, zal pas later duidelijk worden”, aldus de schepen. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.