Zomerfestival LochtFest kondigt einde aan na 18 jaar, omwille van (nog niet goedgekeurd) nieuw subsidiereglement

LochtFest in Duffel was een publiekstrekker.
CVW Photography LochtFest in Duffel was een publiekstrekker.
Een nieuw subsidiereglement van de gemeente Duffel, dat nog geen groen licht kreeg  betekent het einde voor het gratis zomerfestival LochtFest. De organisatie voorspelt dat haar subsidie sterk zal dalen en trekt na 18 jaar de stekker uit het gratis evenement, dat de laatste jaren zo’n 8.000 bezoekers telde. “Een betalend festival organiseren was voor ons geen optie”, klinkt het.

In 2001 besloten de jeugdraad en het gemeentebestuur van Duffel om samen het cultureel aanbod in Duffel te vergroten door een festival te organiseren. LochtFest was geboren. In 2008 werd de feitelijke vereniging van vrijwilligers, ondertussen niet langer geleid door de gemeente, omgevormd tot LochtFest vzw. LochtFest groeide in de loop der jaren uit tot een tweedaags event met drie podia en kreeg onder andere Daan, Tourist LeMC, Gorki, Praga Khan en The Black Box Revelation over de vloer. Een 19de editie komt er echter niet. “Terwijl veel gratis festivals de voorbije jaren betalend werden en/of stopten, bleef LochtFest trouw aan de kernwaarde. Een gratis festival, voor iedereen toegankelijk. Financieel was dit mogelijk dankzij subsidies en trouwe sponsors. De festivalbezoekers droegen sinds enkele edities hun steentje bij door aankoop van steunbandjes ”, zegt Kris Deckers, bestuurslid van de vzw.

70 procent

Maar een maand geleden, toen de eerste stappen naar een 19de editie al waren gezet, liet de gemeente de vzw weten dat de subsidiecriteria worden aangepast. “Door de nieuwe criteria zullen onze subsidies met ruim 70 procent worden verminderd. Dat we een gratis familie-evenement organiseren wordt weinig gewaardeerd , volgens de nieuwe subsidiecriteria. We worden vanaf dit jaar ook verplicht om professionele security in te zetten. We zien ons genoodzaakt om de handdoek te gooien.”

Het organisatiecomité van LochtFest vorig jaar.
David Legreve Het organisatiecomité van LochtFest vorig jaar.

Er worden nog aanpassingen aangebracht aan het nieuwe subsidiereglement en er zou ook een overgangsperiode komen. Het is jammer dat LochtFest nu al beslist om ermee te stoppen

Lili Steven

Nog niet officieel

Schepen van Feestelijkheden Lili Stevens (CD&V) is verrast door de beslissing van de vzw. “Het nieuwe subsidiereglement, dat voor een eerlijkere verdeling moet zorgen, kreeg nog geen groen licht van het schepencollege en de gemeenteraad. Er worden momenteel nog aanpassingen in aangebracht en er zou ook een overgangsperiode komen. Het is jammer dat LochtFest nu al beslist om ermee te stoppen”, reageert Stevens. “De vraag naar professionele security wordt ons opgelegd door de hogere overheid. Ik heb voorgesteld om de steunbandjes die de organisatie nu verkoopt te houden als vaste festivalbandjes en om een laag inkombedrag te vragen. Maar de vzw was niet gewonnen voor dit idee.” Het lokaal bestuur laat ook weten dat LochtFest volgend jaar 7.000 euro in plaats van 10.000 euro zou ontvangen als overgangsbedrag. 

Gratis blijven

“Uit de gesprekken met de gemeente bleek dat er in het advies dat op tafel lag alleen nog maar enkele punten en komma’s zouden worden aangepast”, reageert Deckers. “Als organisatie kunnen wij geen maanden wachten op een officiële bevestiging. Dan krijgen we later, wanneer we met het huidige budget al artiesten hebben vastgelegd, het deksel op de neus. Het betalend maken van het festival lijkt voor sommige de meest evidente oplossing, maar LochtFest zou hierdoor zijn kernwaarde en toegankelijkheid voor een ruim publiek verliezen. De wijziging zorgt meer dan waarschijnlijk voor een enorme daling in publieksopkomst. En een aantal sponsors hebben, net als veel vrijwilligers, hun inbreng gekoppeld aan het gratis karakter van het festival. Een betalend festival was dus voor ons geen optie. Het is heel jammer dat het na 18 jaar moet eindigen en we nemen niemand persoonlijk iets kwalijk. Mogelijk zullen we ons met de vzw inzetten voor de opstart van een kleinschaliger evenement.” 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.