Verpleegkundeschool wuift ziekenhuis uit

AZ SINT-MAARTEN MAAKT ZICH OP VOOR VERHUIS

Studenten en docenten van de verpleegkundeschool wuiven het AZ Sint-Maarten uit.
David Legreve Studenten en docenten van de verpleegkundeschool wuiven het AZ Sint-Maarten uit.
'Dag ziekenhuis, wij wensen jullie veel succes.' Een spandoek met die boodschap werd dinsdag onthuld aan het gebouw van HBO5 Verpleegkunde Sint-Norbertusinstituut, terwijl studenten de medewerkers van AZ Sint-Maarten uitwuifden. "Het voelt alsof onze grote zus verhuist", verklaart directrice Hilde Seymus.

De opvallende actie vond op de middag plaats. Eerst gingen de studenten een bloemetje afgeven op de stagediensten, waarna ze vanuit de ramen van de school applaudisseerden voor de opgetrommelde ziekenhuismedewerkers. Hier en daar viel een traantje te bespeuren. "We wilden het ziekenhuis veel succes wensen en niet alleen met een kaartje. We hebben dezelfde geschiedenis. Beide zijn opgericht door het Convent van Bethlehem. We zijn het intussen zo gewoon om naast elkaar te zitten. De verhuis is een historisch moment. Het wordt wennen. Het voelt alsof onze grote zus gaat verhuizen", zegt Seymus. Wat niet wil zeggen dat ze tegen de verhuis gekant is, wel integendeel. Sint-Maarten blijft de bevoorrechte partner. "We zijn ook heel blij met deze evolutie. Onze studenten komen terecht in een groot ziekenhuis met alle nieuwe apparatuur en de meest hedendaagse manier van zorg verlenen en verplegen." Al zullen de studenten er dan een verdere verplaatsing voor moeten maken, want de verpleegkundeschool blijft wél in Duffel. Een spandoek aan de gevel 'Deze school blijft hier' benadrukt dat ook. "Daar zijn veel misverstanden over. In hoofde van de Duffelaars vormen de school en het ziekenhuis een geheel en velen denken dat we met onze 330 studenten en 70 personeelsleden mee verhuizen."

Ziekenhuismedewerkers worden in de bloemetjes gezet door studenten van de verpleegkundeschool.
David Legreve Ziekenhuismedewerkers worden in de bloemetjes gezet door studenten van de verpleegkundeschool.

Nieuwe kansen

Voor de studenten wordt het wennen. "Het is een dubbel gevoel. Het was gemakkelijk stage lopen net tegenover de school. We zijn in het ziekenhuis altijd goed opgevangen. Aan de andere kant: een nieuw ziekenhuis biedt ook kansen", zegt Chantal Deneef. "De kans dat ik familie of vrienden moet verzorgen neemt met de verhuis ook af, en dat vind ik ook niet erg", lacht Axel Nolf. Patrick Nieulandt, verpleegkundig en paramedisch directeur van Sint-Maarten, zei zeer gecharmeerd te zijn door de actie. "We hebben al jaren een goede samenwerking met SNOR Duffel en de studenten blijven ook welkom in onze nieuwe infrastructuur."


Verschillende diensten, onder meer het labo, de directie en ICT, zitten al in de nieuwbouwcampus in Mechelen-Noord, volgende week verhuist ook het 300-tal patiënten dat momenteel nog in de drie campussen in Duffel en Mechelen verblijft. De patiënten verhuizen op 15, 17 en 18 oktober, in ambulances die af en aan zullen rijden. "Deze week informeren we de patiënten en geven ze aan welke familieleden of vertrouwenspersonen we een sms moeten sturen na hun verhuis. We vragen bezoekers om patiënten op de verhuisdagen na 17 uur te bezoeken", aldus woordvoerder Dany Daelemans. De huidige spoeddiensten blijven open tot 17 oktober om 7 uur, vervolgens neemt de nieuwe het over.