Urban explorers dringen binnen in leegstaand ziekenhuis: “Zelfs de liften werken nog!”

Davy Podrabsky in het mortuarium van het leegstaande ziekenhuis in Duffel.
Urbex Explore Davy Podrabsky in het mortuarium van het leegstaande ziekenhuis in Duffel.
Een groepje urban explorers heeft zondag een filmpje gedeeld van een bezoek aan het leegstaande ziekenhuis in Duffel. Ze doolden onder meer door het verloskwartier, de operatiezalen en het ‘facking ziek’ mortuarium en verbaasden zich erover dat in grote delen van de campus de elektriciteit en zelfs de liften nog werken.

Het Nederlandse Urbex Explore bracht vorige week zaterdag een bezoek aan het ziekenhuis na een tip. Zondag zetten ze de beelden van hun bezoek online. “Het was een unieke ervaring. Het bezoek was meer dan wat we ervan hadden verwacht. De elektriciteit werkte nog, de beveiligingscamera’s stonden nog aan. Heel apart om te zien”, zegt ‘presentator’ Davy Podrabsky.

Toegang krijgen tot het ziekenhuis was een koud kunstje, want de garagepoort stond namelijk open. “Meestal is het niet moeilijk om in oude gebouwen binnen te komen, omdat andere mensen ons al zijn voorgegaan. Dat was ook hier het geval”, klinkt het.

Adrenalinekick

De ‘urbexers’ troffen ook sporen van krakers en vandalen aan. In een ruimte waren alle spiegels stukgeslagen, in een andere lagen matrassen, boodschappentassen en etensresten. “Het lijkt er wel op dat hier mensen een tijdje hebben gewoond.”

Maar het merendeel van de ruimten bleek nog in redelijke staat. Heel wat materiaal is blijkbaar gewoon blijven staan in de kamers en gangen. “Ik hou mooie herinneren over aan het bezoek. Urban exploring is een hobby. We doen het voor de spanning, de adrenalinekick.”

Podrabsky benadrukt ook dat ze enkel filmen, en niks meenemen of stukmaken. “Eigenaars zien dat we niks kwaads bedoelen. Vandaar dat ze ons doorgaans ongemoeid laten. In Maaseik zijn we wel eens gepakt, maar kwamen we er met een waarschuwing vanaf.”

Onderzoeksrechter

Er werd al meermaals ingebroken in het leegstaande ziekenhuis. Op 24 oktober zette de politie nog een helikopter in bij de zoektocht naar indringers. Een dag eerder verscheen een 34-jarige man uit Nijlen voor de onderzoeksrechter nadat hij er elektrisch materiaal had gestolen.

AZ Sint-Maarten betreurt het filmpje. “Wij gaan klacht neerleggen, zoals we ook in het verleden hebben gedaan”, zegt woordvoerder Dany Daelemans. Dat je zomaar in en uit het gebouw kan lopen, betwist het ziekenhuis. “We doen al het nodige om te vermijden dat het gebeurt – er staan afsluitingen, er is bewaking – maar het gaat om een groot gebouw.”

Volgens Daelemans werd getracht om zoveel mogelijk materiaal van het ziekenhuis te recupereren, binnen de eigen werking of door goede doelen. “De verwerking van wat er nog staat, is mee voorzien in het afbraakdossier.” Het ziekenhuis moet volgens de huidige timing eind dit jaar of begin volgend jaar worden gesloopt.
42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nick Van Den Broeck

  1 ding is zeker : Dit ziekenhuis doet er niets aan om indringers buiten te houden. Deze week al 2x naar het ziekhiis gebeld. Gisteren zeide ze : We geven het door aan de bevoegde diensten wordt er niks gedaan trek dan U conclusies. Maar wel klacht indienen voor inbraak! Met wat zijn ze bezig?

 • Dietrich Vandrey

  Urban explorers ? Is dat tegenwoordig de term daarvoor ?

 • Britt Bertels

  Wat mij betreft hoog tijd om duurzamer met materiaal om te springen. Zoveel spullen die nog bruikbaar zijn! Tijd om na te denken over hoe we met materie omgaan.

 • Bea Touzin

  Dit zou er dus voor kunnen zorgen dat er juist nog meer mensen gaan toestromen van Nederland enzo Waarom hebben ze die materiaal niet verkocht of in andere ziekenhuizen laten gebruiken zo verspilling

 • Gavrie Willemsen

  Remus, Urban Explorers zijn geen dieven. De fotograferen alleen maar. Ik kan het weten