Uitslaande brand dwingt alleenstaande moeder tot wanhoopssprong uit raam van tweede verdieping

De brand in het appartementsgebouw in Duffel brak vannacht omstreeks 1 uur uit. De twee kinderen konden via de trappenhal vluchten, maar hun moeder werd ingesloten door de vlammen en sprong noodgedwongen uit het raam.
Marc Aerts De brand in het appartementsgebouw in Duffel brak vannacht omstreeks 1 uur uit. De twee kinderen konden via de trappenhal vluchten, maar hun moeder werd ingesloten door de vlammen en sprong noodgedwongen uit het raam.
Een alleenstaande moeder van twee kinderen raakte zaterdagnacht zwaargewond bij een brand in een appartementsgebouw in de Berkhoevelaan in Duffel. De vrouw sprong uit het raam van de tweede verdieping om aan de vlammen te ontsnappen. Haar 2 kinderen van 3 en 11 jaar oud bleven ongedeerd. Vermoedelijk vatte een oplader in de slaapkamer vuur. Dat blijkt uit de eerste vaststellingen van de branddeskundige, meldt de Mechelse afdeling van het parket van Antwerpen. 

“De brand ontstond zondagochtend rond 1 uur. Het vuur woedde meteen hevig in een appartement op de tweede verdieping van een gebouw met 6 flats”, zegt Sofie Joosen (N-VA), de burgemeester van Duffel .

“Op dat moment waren alle bewoners - een alleenstaande moeder met twee kinderen - thuis. De kinderen geraakten op eigen krachten en veilig naar beneden via de traphal, maar hun moeder slaagde hier niet meer in. De vrouw is daarom langs de voorkant van het gebouw uit het raam gesprongen. Ze kwam op haar rug terecht en raakte hierbij zwaargewond. Moeder en kinderen - die heel wat rook inademden - werden meteen samen naar het ziekenhuis gevoerd voor verzorging. De kinderen werden daarna opgevangen door familie.”

“De andere bewoners van het flatgebouw werden ook meteen geëvacueerd en in de loop van de nacht opgevangen bij vrienden en familie of op hotel.”

Het parket komt in de loop van zondag ter plaatse om de oorzaak van de brand te onderzoeken.
Marc Aerts Het parket komt in de loop van zondag ter plaatse om de oorzaak van de brand te onderzoeken.

Onbewoonbaar

“De brand was erg verwoestend, met veel rookontwikkeling. Het appartement van de alleenstaande mama is volledig uitgebrand, maar ook de twee andere flats aan de rechterkant liepen heel wat waterschade op door de bluswerken. Aan de linkerkant van het gebouw is vooral de rookschade erg groot. Omwille van de veiligheid zijn ook alle elektrische installaties en meer uitgeschakeld.” De Mechelse afdeling van het parket van Antwerpen meldde vandaag dat de brand een accidentele oorzaak heeft. Vermoedelijk vatte een oplader in de slaapkamer vuur. 

“Het parket komt zondag ter plaatse om de precieze oorzaak van de brand te onderzoeken. Vanuit de gemeente Duffel zoeken wij ondertussen voor alle bewoners een tijdelijk onderdak voor de komende dagen. Duffelaars die het gezin willen helpen door spullen te schenken, kunnen een mail sturen naar socialedienst@duffel.be en krijgen vanaf maandag een antwoord.”

Burgemeester van Duffel Sofie Joosen zoekt vandaag opvang voor alle bewoners van de 6 flats in het gebouw. Alle appartementen hebben rook- en waterschade.
Marc Aerts Burgemeester van Duffel Sofie Joosen zoekt vandaag opvang voor alle bewoners van de 6 flats in het gebouw. Alle appartementen hebben rook- en waterschade.
De brand in het appartementsgebouw in Duffel brak vannacht omstreeks 1 uur uit. De twee kinderen konden via de trappenhal vluchten, maar hun moeder werd ingesloten door de vlammen en sprong noodgedwongen uit het raam.
Marc Aerts De brand in het appartementsgebouw in Duffel brak vannacht omstreeks 1 uur uit. De twee kinderen konden via de trappenhal vluchten, maar hun moeder werd ingesloten door de vlammen en sprong noodgedwongen uit het raam.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kris Cappon

  Wens veel sterkte en hopelijk volledig en vlot herstel terug verenigd mer kindjes fam.

 • ineke hoppentocht

  jean pierre brouwers ik denk dat de haringen er ook niet voor gelozen hebben

 • Rolf Caers

  en dan te zeggen dat de wetgever al jaren brandladders verplicht die, in geval van nood, dergelijke sprongen uitsluiten...

 • Jean-Pierre Browaeys

  De laatste tijd altijd maar problemen in flatgebouwen, vaak met doden als gevolg. En dan zeggen zogenaamde experten en ook (vooral groene politici) dat de mens van de toekomst in hoge appartementsgebouwen moet wonen. Zij zouden beschaamd moeten zijn. Tenslotte zijn wij geen haringen (in een ton) maar mensen. Zij zouden beter pleiten voor 2-kind gezinnen.

 • george patrick martou

  arme vrouw, alleenstaand met 2 kinderen .... zéér triestige wereld tegenwoordig en nu dit ... wat is dat toch met al die branden tegenwoordig ? gevaarlijke verwarmingstoestellen ? lithium batterijen gsm of fietsen ? zoveel zoveel, bizar ! ik wens die moeder spoedig herstel en veel moed, hopelijk wordt ze ferm geholpen !!!