Spoorwegfort open voor publiek

RENOVATIEPROJECT VAN VIER MILJOEN EURO AFGEWERKT NA VIER JAAR

Voorzitter van Kempens Landschap Philippe De Backer bij het gerenoveerde fort.
Foto David Legreve Voorzitter van Kempens Landschap Philippe De Backer bij het gerenoveerde fort.
Het vernieuwde spoorwegfort langs de Mechelsebaan opende gisterenavond de deuren. Vier jaar lang werd er door Kempens Landschap aan de opwaardering gewerkt. Het project had een prijskaartje van zo'n 4 miljoen euro. Vanaf zondag is het grote publiek welkom in het fort.

Eind 2009 kwam het spoorwegfort van Duffel in handen van de vzw Kempens Landschap. 245.000 euro telde de vzw ervoor neer. Het Duffelse fort is gebouwd in het laatste kwart van de 19de eeuw en maakt deel uit van de tweede fortengordel rond Antwerpen. "In 2009 was het hier een ruïne, een schim van wat het nu is geworden. In die kleine vier jaar hebben we de gevel en de brug gerestaureerd, de onderaardse gang toegankelijk gemaakt, de pleintjes opgewaardeerd, een horecapunt voorzien en een belevingstentoonstelling gerealiseerd over de geschiedenis van het fort en haar huidige bewoners, de vleermuizen. Een huzarenstukje, als je weet dat andere forten in de provincie Antwerpen hier al 20 jaar mee bezig zijn", zegt voorzitter van Kempens Landschap Philippe De Backer. "Het is de eerste keer dat onze vzw dit doet, en we zien dit als een pilootproject. Binnenkort willen we het fort van Kapellen onder handen nemen, en er is ook contact met de stad Lier. Het is niet de bedoeling dat we het project in Duffel telkens gaan kopiëren, want elk fort heeft zijn eigenheid."


Het fort was tijdens de werken gesloten. Vanaf deze zondag kunnen de Duffelaars eindelijk kennis komen maken met het spoorwegfort. "Zondag gaat er in en rond het fort een familiehappening door met de nodige animatie. De brasserie voorziet hapjes en drankjes. Het spoorwegfort is een aangewezen vertrekpunt voor fiets- en wandeltochten, en daarom is er ook fietsverhuur voorzien", vertelt De Backer. "We hadden gehoopt om van het fort een belevingspunt te maken en dat is ons gelukt, al is het werk op zo'n site nooit af. Na de opening zal er hier en daar nog bijgestuurd worden. Vanaf maandag kan je een gidsbeurt boeken, en we denken ook dat het spoorwegfort een ideale aanvulling is voor bezoekers van de Mechelse Dossin Kazerne. Zeker in het jaar waarin de Groote Oorlog wordt herdacht."


Het spoorwegfort is vrij te bezoeken. Gidsbeurten boek je via de vzw op 015/22.82.32 of via info@skl.provant.be