Nieuwe videobeelden tonen nieuwe wolf in Duffel: twee schapen doodgebeten

De wolf werd onder andere gezien in de Zijpstraat (links). De locatie van de schapenweide  blijft onbekend.
Marie Coole, RV De wolf werd onder andere gezien in de Zijpstraat (links). De locatie van de schapenweide blijft onbekend.
Na Limburg en de Kempen is er dit weekend ook een wolf gespot in Duffel. Het dier sloeg dit weekend toe in een schapenweide. De kans dat de wolf enkele dagen in de buurt zal blijven is reëel. “Maar zich in Duffel settelen doet die niet”, klinkt het.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het dier sloeg zijn slag in Duffel-Oost maar waar precies, wil zowel de gemeente als het Agenschap voor Natuur en Bos liever niet kwijt. Wat wel zeker is, is dat het enkele schapen aanviel. Zes raakten verwond, twee werden doodgebeten. Volgens Jan Loos van Welkom Wolf kan men pas na een DNA-onderzoek met honderd procent zekerheid zeggen dat het effectief om een wolf gaat. “Toch lijkt alles in die richting te wijzen. Er werd een pootafdruk teruggevonden, die zeer sterk lijkt op die van een wolf. Bovendien werden de schapen ook zeer precies omgebracht. Een hond bijt in het wilde weg, een wolf is veel efficiënter in zijn aanpak. Zo werden de schapen in de hals gebeten en daarna opengereten. Daarna werden de ribben, de longen, het hart,... al het betere orgaan- en spierweefsel opgegeten”, vertelt Loos. 

Alle twijfel kon een dag later opgeborgen worden, toen er niet veel later op sociale media al enkele beelden werden vrijgegeven van het dier. “Ik had de wolf al op zaterdagochtend gezien in de weide tegenover ons huis. Dat zal wel een loslopende hond zijn, dacht ik. Enkele uren later las ik het nieuws van de wolf in Duffel”, vertelt Marie Coole uit de Zijpstraat. “Op zondag zat hij hier terug in de straat en heb ik een foto genomen. Het viel me op hoe gerust hij was. Hij liep hier op zijn dooie gemakje rond.” 

De wolf in Duffel
Marie Coole De wolf in Duffel

 Ophokken

“Ambtenaren van het Agentschap voor Natuur en Bos hebben de nodige vaststellingen gedaan”, vertelt schepen voor Milieu en Natuur in Duffel Theo Boel (N-VA). “Een wolf, een beschermde diersoort in Vlaanderen, is voor de mens niet gevaarlijk. Zodra hij onraad ruikt, is hij weg. Het is wel belangrijk dat schapen- en geitenhouders ofwel hun dieren ’s nachts ophokken ofwel hun weiden elektrisch omheinen.”

Bijtsporen op de hals van één van de dode schapen
rv Bijtsporen op de hals van één van de dode schapen

Eigen territorium

“De kans bestaat dat het dier de komende dagen nog in Duffel wordt gespot, maar blijven doet die niet”, legt Loos uit. “Hij zoekt naar een eigen territorium, één waar die genoeg wild te vinden is. De Duffelse regio, en ver daarbuiten, kan hem dat niet aanbieden. De Noorderkempen en Limburg zijn aantrekkelijkere gebieden voor zijn soort. Het is nu al zeker dat dit dier, niet dezelfde wolf is als in de Kempen of Limburg. Het gaat om een nieuw exemplaar. De laatste zes maanden werden er al vier wolven gespot in de provincie Antwerpen, dat is heel uitzonderlijk.” Wie een wolf spot, in Duffel of ergens anders, mag Welkom Wolf op de hoogte houden via www.welkomwolf.be.