Nieuwe Cinema Plaza voorgesteld

GEMEENTE HOOPT IN WINTER RENOVATIEWERKEN TE STARTEN

Jan en Kris De Smet zijn al volop de openingsweek van de nieuwe Plaza aan het plannen.
Marc Aerts Jan en Kris De Smet zijn al volop de openingsweek van de nieuwe Plaza aan het plannen.
De renovatie van zowel Cinema Plaza als het aanpalende Jeugdhuis Den Daak krijgen stilaan vorm. De plannen werden zaterdag voorgesteld. Vandaag en morgen kunnen alle inwoners die plannen komen inkijken. Na de zomer wil de gemeente op zoek naar een aannemer, komende winter willen ze starten met renovatiewerken.

Dat zowel de cinema als het jeugdhuis grondig aangepakt zullen worden is geen understatement. Het jeugdhuis zal volledig worden afgebroken om op dezelfde plaats een nieuw, moderner en groter pand neer te zetten. In de cinema zullen dan weer heel wat renovatiewerken plaatsvinden om zo het Duffelse erfgoed zo goed mogelijk te beschermen. De historische ingang van de cinema net zoals zijn toog blijven al zeker bestaan. "Maar de foyer zal dan weer uitgebreid worden met grote ramen en zicht op het park", licht schepen voor Patrimonium Staf Aerts toe. "De oorspronkelijke stoelen zullen blijven staan maar nieuw is dat ze uit de zaal gehaald kunnen worden waardoor de zaal ook voor andere activiteiten kan gebruikt worden. Nog een leuk nieuwigheidje: in de vernieuwde cinema zal het ook mogelijk zijn de historische projectoren op de eerste verdieping te bewonderen."


De gemeente voorzag in de heropbouw van het jeugdhuis en de werken aan de cinema ook veel isolatie. "Daar willen we echt aan werken", gaat de schepen verder. "We willen koste wat het kost voorkomen dat de ene zaal gekaapt wordt indien er in de andere zaal een evenement plaatsvindt. De bedoeling is echt dat er twee evenementen, naast elkaar en op hetzelfde moment kunnen zijn."


Met de plannen komt de renovatie van de cinema heel erg dichtbij. Duffelaars Kris en Jan De Smet van de Nieuwe Snaar die destijds het peterschap van Cinema Plaza in het canvas tv-programma 'de Monumentenstrijd' op zich namen, reageren tevreden. "Eindelijk", klinkt het bij de broers. "We lieten de hoop op renovatie stilaan varen maar dit is echt geweldig nieuws. Voor alle duidelijkheid. Ons peterschap eindigt niet na de renovatiewerken. Momenteel zijn we al bezig met vergaderingen en het bedenken van ideeën voor tijdens de openingsweek van de vernieuwde Plaza."


Ook bij het jeugdhuis niets dan tevreden reacties. "Het was echt nodig. Ons huidig gebouw is echt aan vervanging toe. We hadden wel wat oppervlakte maar konden er eigenlijk niets mee doen", zeggen Shane (25) en Arnout (23).

De verantwoordelijken van het jeugdhuis bij de plannen van de nieuwe Den Daak.
Marc Aerts De verantwoordelijken van het jeugdhuis bij de plannen van de nieuwe Den Daak.

Handelstraat

Vanaf vandaag en vooral morgen kunnen Duffelaars terecht in Cinema Plaza om er de plannen te komen inkijken. "Eerst voor de buurtbewoners van de Handelstraat. Een dag later voor alle Duffelaars", besluit Aerts. "We verwachten veel volk. Niet alleen voor het inkijken van de plannen maar ook heel wat mensen die uit sentiment nog eens willen komen kijken naar de cinema voor de renovatie."


De gemeente liet ook speciale kaartjes drukken. Die krijgen de Duffelaars bij een bezoek aan de cinema en kunnen ze bijhouden voor een gratis consumptie in de vernieuwde cinema.