Niemand thuis? Slimme brievenbus ontvangt levering

NIEUW CONCEPT LAAT KOERIERS TOE PAKKETJES VEILIG ACHTER TE LATEN

De koerier legt het pakket in de brievenbus en sluit deze af. De klant krijgt een sms met een unieke code om de bus te openen.
David Legreve De koerier legt het pakket in de brievenbus en sluit deze af. De klant krijgt een sms met een unieke code om de bus te openen.
De Mechelse start-up Parcelhome.com heeft gisteren de 'slimme brievenbus' voorgesteld. Die ontvangt pakjes als niemand thuis is, maar kan evengoed pakjes versturen. Een fietskoerierdienst zal de pakjes leveren in de Dijlestad vanaf juni.

Parcelhome.com werd in 2013 opgericht door de Franco-Brit Greg Mackin en Bonheidenaar Luc van Bosstraeten. Gisteren presenteerden ze op de binnenkoer van het Mechelse stadhuis hun uit de kluiten gewassen slimme brievenbus, mét internetverbinding en zonnepaneel. "De smartbox werkt even eenvoudig als uw brievenbus, maar er zit een vernuftig stukje technologie achter", zegt van Bosstraeten, voorheen Operations Director bij Clear Channel International. "Daardoor kan je als gebruiker niet alleen een pakjesdienst, maar zelfs de lokale winkels zoals je bakker toestemming geven om te leveren. Het enige wat die bakker nodig heeft, is de applicatie van Parcelhome.com. De ingebouwde weegschaal zorgt voor het bewijs van levering en laat het leveren van meerdere pakjes door verschillende diensten toe."

David Legreve

Pakjes versturen

Momenteel staan een honderdtal slimme brievenbussen in en rond Mechelen. Duffelaar Gilles Van der Planken is een van de proefkonijnen die dagelijks met behulp van zijn smartphone pakjes en brieven uit zijn smartbox haalt. "Ik heb een webshop in accessoires en doe zelf ook meerdere online aankopen per maand. Bij leveringen ben ik vaak niet thuis, waardoor koeriers mijn buurman met nachtdienst uit zijn bed bellen of ik mij moet verplaatsen naar een afhaalpunt. Hopelijk zijn thuisleveringen vanaf nu ook echte leveringen aan huis." Opvallend: je kan met je de slimme brievenbus niet alleen pakjes retourneren, maar ook nieuwe versturen door ze eerst te wegen en vervolgens akkoord te gaan met de verzendkost. Een koerier komt het uit de bus halen. "We bekijken nog of we de slimme brievenbus zullen verhuren of verkopen", zegt van Bosstraeten. Parcelhome.com wil vanuit het Mechelse Oh!-ondernemershuis de wereld veroveren. "Als het proefproject goed loopt, willen we snel uitbreiden. Dit jaar nog willen we Benelux veroveren en vervolgens uitbreiden naar Frankrijk en het Vereniging Koninkrijk."

Fietskoerier

Pakjesdiensten DHL Parcel, GLS en DPD springen alvast op de kar.


De pakjes worden in de postcodezone 2008 vanaf juni mogelijk door een fietskoerier geleverd. Het Gentse Bubble Post breidt haar werkingsgebeid uit met vier steden, waaronder Mechelen. "De pakjes komen toe in een centraal depot in de Antoon Spinoystraat, om van daaruit verder te worden verdeeld. Zij kunnen tot 400 kilogram vervoeren", zegt woordvoerder Yan Ketelers. Mechelen wil al langer een fietskoerierdienst om het aantal verplaatsingen met de wagen in de stad te doen afnemen.