Na 24 jaar beloven nu echt nieuwe fuifzaal op komst

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN DUFFEL

Het festival LochtFest is telkens een van de hoogtepunten van het jaar voor de Duffelse jeugd.
David Legreve Het festival LochtFest is telkens een van de hoogtepunten van het jaar voor de Duffelse jeugd.
De Duffelse jeugd mag zich in de handen wrijven: zo goed als alle partijen willen een nieuwe fuifzaal bouwen en de jeugd betrekken bij het dossier. De huidige fuifzaal @ De Locht wordt als te klein en te oud bestempeld. Opvallend: al bij de verkiezingen van '94 werd een fuifzaal beloofd.

De enige partij die niet meteen staat te springen voor een nieuwe fuifzaal is VolksLiga. "Het is niet broodnodig, maar wel interessant." Alle andere partijen willen voor een nieuwe fuifzaal gaan. "Met alle aandacht voor de gebruikers en de omgeving: genoeg plaats voor de fietsen, vlot toegankelijk voor mensen met rolstoel, met goede verlichting op de toegangswegen, met goede geluidsisolatie... Bij de verkiezingen van 1994 werd er al een fuifzaal beloofd. Het is nu wel echt tijd dat die er komt", vindt Paul Lever, lijsttrekker van PVDA.

Inspraak

"Wij willen geen renovatie van de bestaande zaal", zegt Sofie Joosen van N-VA. "Onze partij kiest resoluut voor een nieuwbouw op een andere locatie. De Duffelse jeugd heeft in dit dossier natuurlijk een belangrijke stem en we zullen dus, in samenspraak met hen, zo snel mogelijk een locatie selecteren." CD&V broedt op dezelfde plannen. "Niet alleen een nieuwe fuifzaal maar ook een ruim jeugdcentrum staat in ons programma. We willen onmiddellijk na de verkiezingen op zoek gaan naar de 'best' mogelijke plek, in overleg met de jeugdraad."

Kunstfabriek

Voor Vlaams Belang is het niet de vraag of die nieuwe fuifzaal er moet komen, enkel nog waar die moet komen. Open Vld geeft een grond naast de brandweerkazerne aan als voorkeurslocatie. Team 2570 heeft dan weer het Van der Lindenplein op het oog. "Wij kiezen voor een nieuw, energieneutraal en akoestisch geïsoleerd gebouw waar de activiteiten van de Kunstfabriek, de tentoonstellingen van de Exporuimte en de fuifzaal mekaar aanvullen én kruisbestuiven. Dit nieuwe gebouw wordt deels gefinancierd door de verkoop van het oude Purna-gebouw." Groen is al inspiratie gaan opdoen bij een nieuwe fuifzaal in Kontich. "Hier hebben we veel van geleerd. Bijvoorbeeld hoe je de zaal voor meer dan alleen maar fuiven kan gebruiken en welke interessante mogelijkheden er zijn om een fuifzaal te combineren met repetitieruimtes voor beginnende muziekgroepjes."