In z'n eentje videogame ontwikkeld

INLINESKATESPEL VERSCHIJNT NA 6 JAAR SLEUTELEN OP PC, PS4 EN XBOX

Ontwerper Jelle Van den Audenaeren toont het spel On a Roll.
David Legreve Ontwerper Jelle Van den Audenaeren toont het spel On a Roll.
Duffelaar Jelle Van den Audenaeren (35) heeft in zijn eentje een videogame ontwikkeld dat binnenkort op PC en volgend jaar op Playstation 4 en Xbox One beschikbaar is: On a Roll. Zes jaar lang werkte Jelle aan het spel rond inlineskaten. "De topskaters zijn enthousiast over mijn game", klinkt het.

Na tien jaar ervaring opgedaan te hebben als 3D-artist voor verschillende animatiefilmstudio's, waagde Jelle enkele jaren geleden de stap naar het game development. Een hobby die tot stand kwam na de werkuren werd zo een videogame dat je binnenkort op de grootste platformen kan spelen. "In 2011 ben ik gestart met het creëren van een game rond inlineskaten. Op mijn zestiende was inlineskaten één van mijn passies, maar was er amper één videogame waar je in de huid van een inlineskater kon kruipen. Dat was niet de allerbeste game, dus besloot ik om zelf een poging te doen. Elke dag na mijn werkuren en in het weekend heb ik eraan gesleuteld. Zeven dagen op zeven, soms wel tien uur per dag. Twee jaar later besloot ik me volledig op de game toe te leggen en richtte ik mijn bedrijf Creative Concepts op."

Enkele screenshots uit de game. Dankzij 3D-scanning lijken de skaters levensecht.
Creative Concepts Enkele screenshots uit de game. Dankzij 3D-scanning lijken de skaters levensecht.

3D-scan

Voor On a Roll zakten acht professionele inlineskaters uit Amerika, Canada en Europa af naar Duffel en omstreken voor een motion capturesessie en 3D-scanning. Daarnaast wist Jelle ook nog een succesvolle crowdfundingcampagne af te ronden en kreeg hij van het Vlaams Audiovisueel Fonds een budget voor de verdere ontwikkeling van de game. "De skaters zijn allemaal langs mijn bureau in Duffel gepasseerd. Stuk voor stuk waren ze enthousiast. In Antwerpen hebben we een 3D-scan van de skaters genomen, zodat de personages in de game precies op hen lijken", legt Jelle uit.

Creative Concepts

Goede kritieken

"Voor dit project ben ik een crowdfunding gestart die me zo'n 30.000 dollar heeft opgebracht. Van het Vlaams Audiovisiueel Fonds ontving ik 100.000 euro. Zelf heb ik er een paar duizenden euro's ingestoken. Als je weet dat de ontwikkeling van een game als Tony Hawk Pro Skater, een bekend skategame, zo'n 1,5 miljoen dollar kost, mag ik heel tevreden zijn met wat ik met mijn bescheiden budget heb verwezenlijkt."


Dat Jelle fier mag zijn, blijkt ook uit de reacties van fans en gamemagazines. "De Facebookpagina telt nu meer dan 17.000 volgers, maar ook de pers is erg positief. Internationale topmagazines zoals PC Gamer en Kotaku brachten al een klein verslag uit over mijn game op basis van de screenshots en noemden het een veelbelovend project dat er erg degelijk en knap uitziet. Eind augustus komt er een Early Access-versie, een nog niet tot in de puntjes werkende versie, van On a Roll uit op PC. Februari 2018 zou de game echt volledig afgewerkt moeten zijn en komt het uit op de consoles Playstation 4 en Xbox One. Ik heb nu de smaak te pakken en wil hier zeker mee verdergaan. Succes of niet, er komt sowieso een vervolg op On a Roll." Meer informatie op www.onarollthegame.com