Duffel vraagt 50 euro voor vernieuwen of verlengen van vreemdelingenkaart

Gemeente Duffel
Het lokaal bestuur van Duffel vraagt een retributie van 50 euro voor het vernieuwen, verlengen of vervangen van de elektronische A-kaart voor vreemdelingen. De gemeenteraad keurde op maandagavond de retributie, ook wel de vreemdelingentaks genoemd, goed. “Het is een redelijke en billijke vergoeding voor gemaakte onkosten”, klinkt het.

De eerste verblijfskaart die een vreemdeling ontvangt, wordt altijd uitgereikt door de Dienst Vreemdelingenzaken zelf, die daarvoor een eigen retributie vraagt. Deze kaart dient ten vroegste na één jaar vervangen te worden, dat gebeurt door de gemeenten en steden. Duffel is één van de gemeenten die een vergoeding van 50 euro zal vragen voor het vernieuwen, verlengen of vervangen van de verblijfskaart. “Het is een redelijke en billijke vergoeding voor gemaakte onkosten. Het vernieuwen, vervangen of verlengen van een A-kaart is een zeer arbeidsintensieve taak”, zegt schepen van Burgerlijke Stand en Bevolking Dirk Broes (N-VA).

“De federale regering maakt het steden en gemeenten mogelijk om jaarlijks tot maximaal 50 euro te vragen als vergoeding voor het vernieuwen, verlengen of vervangen van een tijdelijke verblijfskaart voor vreemdelingen”, weet burgemeester van Duffel Sofie Joosen (N-VA). “In Duffel kiezen we voor 50 euro. Minderjarigen, studenten, vorsers en humanitaire regularisaties betalen 5 euro. De retributie is onvermijdelijk want andere gemeenten zullen het ook invoeren. Wij kunnen niet achterblijven. Het bedrag komt trouwens overeen met de retributies die in onze buurlanden worden gevraagd. De ontvangsten komen volledig aan de gemeenten toe.” De gemeenteraad gaf op maandag groen licht voor invoering van de vergoeding. Alleen de zes gemeenteraadsleden van oppositiepartij Groen stemden tegen. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.