De Nieuwe Snaar-broers graven in oorlogsverleden vader en nonkels

BOEK LEGT COLLABORATIE VAN FAMILIE JAN EN KRIS DE SMET BLOOT

Ria Moens, weduwe van auteur Dirk Van Engeland, en Jan en Kris De Smet op de boekvoorstelling van 'Getekend door de oorlog'.
Marc Aerts Ria Moens, weduwe van auteur Dirk Van Engeland, en Jan en Kris De Smet op de boekvoorstelling van 'Getekend door de oorlog'.
In het boek 'Getekend door de oorlog' graaft wijlen Dirk Van Engeland in het oorlogsverleden van de broers Leon, Louis en Frans De Smet, die tijdens de Tweede Wereldoorlog kozen voor het glibberige pad van de collaboratie.

Het boek werd gisteren, in het bijzijn


van Kris en Jan De Smet, zonen van Leon en bekend van De Nieuwe Snaar, voorgesteld in de Standaard Boekhandel. "Ze spraken er nooit over en we werden er ook nooit over aangesproken",


vertelt Kris.


Dirk Van Engeland voltooide het boek 'Getekend door de oorlog' enkele maanden voor zijn overlijden begin dit jaar. Zijn 21ste werkstuk over zijn geboortedorp Duffel handelt over de de fascinerende oorlogsgeschiedenis van de broers Leon, Louis en Frans De Smet. "Over deze bijzondere episode van de broers werd in de familie De Smet lange tijd in alle talen gezwegen. De kinderen van Leon De Smet, Kris en Jan, bekend van onder andere De Nieuwe Snaar, en Louis' dochter Marleen bleven met vele vragen achter. Dirk stak een handje toe bij het leggen van de puzzel", vertelt Ria Moens weduwe van Dirk Van Engeland.


Dirk ging tijdens zijn onderzoek onder andere de kinderen van de broers interviewen. Jan en Kris De Smet werden eerder al bij de Canvas-reportagereeks 'Verloren land' over het verleden van hun vader betrokken.


"Tot dan wisten we bitter weinig over het oorlogsverleden van ons vader. We wisten dat er 'iets' gebeurd was en dat hij na de oorlog twee jaar gevangen zat, maar hadden geen idee van de reden", vertelt Kris.

De broers Fons, Leon (vader van Jan en Kris), Frans en Louis De Smet.
De Grooten Duffelaar De broers Fons, Leon (vader van Jan en Kris), Frans en Louis De Smet.

Omerta

"De opnames van de reportage maakten het plaatje compleet. Vader was begin jaren veertig net als zijn broers aangesloten bij het VNV (Vlaamsch Nationaal Verbond), in de veronderstelling dat 'den Duits' voor altijd in ons land ging blijven en hopende op meer kansen op de arbeidsmarkt. Later behoorde hij tot de Fabriekswacht, dat werd opgenomen in de Flak, een onderdeel van de Luftwaffe."

Onze grote held

"Het verleden van ons vader en dat van zijn broers is nooit zichtbaar of verteld geweest in onze jeugd. Nonkel Frans had wel een foto van de Vlaams-nationalistische voorman August Borms in zijn huis staan, maar daar bleef het bij. Ze spraken er nooit over en we werden er ook nooit over aangesproken. Toen wij kinderen waren, was de oorlog amper twintig jaar geleden. Er heerste toen een omerta rond de collaboratie; mensen durfden er niet over te spreken. Wij proberen het nu zo te plaatsen dat ons vader na de oorlog er een streep onder heeft getrokken en aan een schone lei is begonnen. Na de oorlog heeft hij zich populair gemaakt als zanger, conferencier, muzikale clown, poppenspeler, buikspreker en tekst- en liedjesschrijver. Hij stierf plotseling toen wij tien en twaalf jaar oud waren. We hebben hem alleen maar gekend als onze grote held. Dat is hij altijd gebleven."


'Getekend door de oorlog' telt zo'n 200 pagina's, met meer dan 150 afbeeldingen, waarvan de meeste nooit eerder zijn gepubliceerd.


Het boek is verkrijgbaar bij uitgever Den Grooten Duffelaar en bij Duffelse boek- en dagbladhandels aan 26,99 euro.