Cinema Plaza komt weer tot leven

AUDIOGIDS BRENGT OUDE VERHALEN TIJDENS OPEN MONUMENTENDAG

Programmatiedeskundige van Cinema Plaza Katja Geerts.
Foto David Legreve Programmatiedeskundige van Cinema Plaza Katja Geerts.
Tijdens Open Monumentendag neemt een audiogids je mee door de geschiedenis van Cinema Plaza. Bezoekers krijgen via de gids verhalen over de familie Vercammen, de filmgeschiedenis en geheimen van oude bezoekers te horen.

De historische Cinema Plaza wordt momenteel in ere hersteld en opent volgend jaar als cultuurcentrum de deuren. "Met de renovatie van Cinema Plaza hebben we veel aandacht voor de nostalgie en de historische waarde van onze Duffelse cinema. Maar de verhalen en herinneringen van de Duffelaars zijn minstens even belangrijk als de bakstenen. Daarom lieten we deze audiogids ontwikkelen. De Plaza bestaat immers omdat er meer dan 80 jaar volk in de zaal zat. Wat er gebeurde in de Plaza is bijna even monumentaal als het gebouw", legt Staf Aerts (Groen), schepen van Openbare Werken, uit.


Tijdens Radio Plaza werden meer dan twintig bezoekers geïnterviewd. Deze gesprekken vormen de basis van onze audiogids. Zo'n vijf uur aan interviews werd omgevormd tot een audiofragment van om en bij het halfuur. Tijdens de Open Monumentendag zullen honderd bezoekers met deze audiogids van de herinneringen van Duffelaars kunnen genieten. "Katharina Smets en Kris De Smet, voormalig cultuurfunctionaris van Duffel en bekend van De Nieuwe Snaar, zijn de vertellers van dienst", vertelt programmatiedeskundige van Cinema Plaza Katja Geerts. "Ze hebben het onder andere over de familie Vercammen, die de cinema van 1913 tot 2004 openhield, de befaamde toog van de cinemazaal en er komen anekdotes van cinemabezoekers aan bod. Bezoekers zullen tijdens Open Monumentendag niet alleen de iconische zaal en projectiekabine kunnen bezoeken, maar wandelen ook over het podium en backstage. Een paar oude cinema stoelen en een gerestaureerd object uit de projectiekabine worden teruggeplaatst en de zaal wordt aangekleed met foto's."


De bezoekers van Open Monumentendag wonnen de rondleiding met audiogids via een wedstrijd van de gemeente. De audiogids zal vanaf de opening van het cultuurcentrum, maart 2019, bij de vaste collectie van de Plaza horen. "Het hele programma voor ons allereerste seizoen als cultuurcentrum ligt vast. Meteen na de opening hebben we al zeven dagen schoolvoorstellingen. De rest van de programmatie voor het bredere publiek is ook rond. De volledige programmatie blijft voorlopig nog een geheim. Tegen het einde van dit jaar lanceren we een nieuwe website, programmabrochure en starten we de ticketverkoop. Op de facebook van Cinema Plaza liet ik al subtiel iets vallen over de programmatie: Jens Dendoncker heeft alvast aangekondigd dat hij op 27 april 2019 in Cinema Plaza zal optreden", geeft Katja mee.