83 jobs weg bij Mondi Belcoat

COATINGBEDRIJF LIJDT ONDER STERKE CONCURRENTIE EN TANENDE ECONOMIE

83 van de 170 werknemers zullen hun job verliezen bij het coatingbedrijf in Duffel.
Foto David Legreve 83 van de 170 werknemers zullen hun job verliezen bij het coatingbedrijf in Duffel.
Het coatingbedrijf Mondi Belcoat NV uit de A. Stocletlaan wil 83 van haar 170 banen schrappen. De concurrentie in de bouwsector en de economische situatie zouden de boosdoeners zijn.

Het bedrijf is onderdeel van de internationale verpakkings- en papiergroep Mondi. De vestiging in Duffel maakt producten voor bedrijven op basis van extrusiecoating, een technologie die lagen met specifieke functies geeft. Deze producten worden gebruikt in diverse industriële sectoren zoals de autosector, de foto-industrie en de bouwsector. Tijdens een bijzondere ondernemingsraad op woensdag heeft Mondi Belcoat aangekondigd dat het de intentie heeft om de focus en de structuur van het bedrijf te wijzigen. "De uitdagende economische en concurrentiële situatie, voornamelijk in de bouwsector, heeft ons bedrijf naar een negatief netto resultaat geleid. Daarom is de intentie uitgesproken om het bedrijf te herstructureren met de afbouw van 83 functies", zegt Patrick Lennertz, managing director van Mondi Belcoat. "Het is onze bedoeling om Mondi Belcoat te hervormen tot een specialiteiten-business zodat het op lange termijn een leefbare toekomst krijgt. Dit houdt in dat we voortaan focussen op domeinen met groeipotentieel zoals de foto-industrie, beschermkledij, hygiëne, automobiel en industriële coatings, zodat de rendabiliteit van het bedrijf kan worden hersteld." In december vorig jaar werden er bij Mondi Belcoat al 4 personen de laan uit gestuurd. In maart besliste de directie om van vijf ploegen naar drie te gaan, waardoor vijftien arbeiders en een bediende hun job verloren.

Oostenrijk

Nu de productie van het bouwmateriaal richting het moederbedrijf in Oostenrijk vertrekt, schrapt de directie bijna de helft van haar personeelsbestand. "We zijn van plan om nauw samen te werken met de ondernemingsraad tijdens dit proces. De medewerkers zullen tijdens het proces correct behandeld worden. De noden van onze klanten en leveranciers blijven een prioriteit en we zullen met hen communiceren over de implicaties van deze aanpak", aldus Lennertz.

Verrassing

Voor Jef De Prins van het ACV komt het nieuws als een verrassing. "Zeker omdat er nog maar in maart zestien banen verdwenen. De werklast voor het personeel werd groter, maar het bedrijf zou wel opnieuw winstgevend worden. We hadden verwacht dat er eerder een oriëntatie zou zijn bij de directie of teamleiders." Na de ondernemingsraad op woensdag werden de werken stilgelegd en ging het personeel naar huis. De nachtploeg kon thuis blijven. Volgende maand zijn er inforondes gepland tussen directie en vakbonden. "We hebben zelf nog heel wat vragen. Bedoeling is om tijdens de gesprekken een goed sociaal plan om te maken voor zij die moeten vertrekken, ook voor de zestien personen die in maart vertrokken."