Estaminet ‘Au Cher Ami’ voorlopig beschermd als monument

Het estaminet ‘Au Cher Ami’ is voorlopig beschermd als monument.
Agentschap voor Onroerend Erfgoed Het estaminet ‘Au Cher Ami’ is voorlopig beschermd als monument.
Het estaminet ‘Au Cher Ami’ is voorlopig beschermd als monument. Het gebouw op de hoek van de Grote Baan en de Sterstraat is volgens bevoegd minister Geert Bourgeois (N-VA) een voorbeeld van een typisch Vlaams volkscafé.

“In Vlaanderen wordt het steeds zeldzamer om een echt dorpscafé tegen te komen”, zegt Bourgeois. “En al zeker als je op zoek gaat naar een caféinterieur dat honderd jaar oud is. Zo een uniek caféinterieur vind je nog in Estaminet ‘Au Cher Ami’ in Drogenbos en daarom beschermen we dit pand als monument.”

Het estaminet heeft volgens het Vlaams agentschap voor Onroerend Erfgoed een typische ligging op een kruispunt van wegen: de Grote baan en de Sterstraat. “Het driehoekige omhaagde voorpleintje met kastanje- en lindebomen is eeuwenoud. De buitenkant van het estaminet heeft alle kenmerken van een negentiende-eeuwse landelijke herberg. In het authentiek burgerlijk caféinterieur uit het begin van de jaren 1920 zijn de typische elementen als de houten banken en lambrisering, het toogmeubel en de glazenkast mooi bewaard”, klinkt het. Marie Hemeryck was in 1865 de eerste herbergierster. In 1876 werd aan de herberg een danszaal bijgebouwd. Kastelein Philippe Slinckx-Van Impe zorgt begin jaren 1920 voor een nieuw interieur, dat vandaag nog altijd gebruikt wordt. Meubelmaker Van Lierde uit het nabijgelegen Ruisbroek zorgde voor de uitvoering. De meubelmaker was zo trots op zijn realisatie dat hij zijn naam met een koperen plaatje op de toog vereeuwigde.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.