Aanwezigen samengedreven, kluis leeggeroofd

OVERVALLERS DRINGEN DIERENZAAK TOM & CO NET VOOR SLUITINGSTIJD BINNEN

Het filiaal van de winkelketen langs de Paul Gilsonlaan.
Foto Mozkito Het filiaal van de winkelketen langs de Paul Gilsonlaan.
Twee gemaskerde en gewapende mannen hebben gisteren een overval gepleegd op het filiaal van dierenwinkel Tom & Co, langs de Paul Gilsonlaan in Drogenbos. Ze drongen de zaak binnen via de achterzijde en dreven acht personeelsleden en klanten samen in één ruimte. Ze gingen aan de haal met de inhoud van de kluis, goed voor enkele duizenden euro's.

De feiten dateren van afgelopen zaterdagavond, maar raakten nu pas bekend. Het personeel van de dierenspeciaalzaak, die ook een hondensalon huisvest, was de laatste klanten aan het bedienen. Om 19 uur zou de winkel zoals gewoonlijk sluiten. "Samen met drie werknemers was ik die avond nog aanwezig", vertelt winkelmanager Benoit Gersemeter. "Er waren ook nog zo'n vier klanten in de zaak. Rond 18.30 uur stormden plots twee gemaskerde mannen binnen. Ze droegen een bivakmuts en hadden elk een pistool in de hand."


De overvallers waren via de achterzijde van de winkel binnengedrongen, waar de leveringen gebeuren. Die kant is enkel toegankelijk via een poort aan de Steenweg op Ruisbroek. Ook de achteruitgangen van Action en speelgoedwinkel Jouets Broze geven uit op deze afgesloten locatie. "Misschien hebben ze onze winkel dus toevallig uitgekozen en had het evengoed één van de andere twee zaken kunnen worden", aldus Gersemeter. "Alleszins werden wij en de klanten bedreigd en aangemaand om ons naar een kantoor te begeven. Misschien zijn er nog enkele klanten kunnen vluchten via de hoofdingang, die nog open was."


"Niemand werd fysiek aangevallen en we werden ook niet gekneveld", vervolgt Gersemeter. "Ze bleven wel roepen in het Frans, wat bedreigend overkwam - zeker met hun pistool in de hand. Volgens mij waren het 'professionals'. Ze wilden dat ik hen naar de kluis zou brengen, die verankerd en zwaar is. Ik heb ze dan ook moeten openen."

Enkele duizenden euro's

In die kluis vonden de daders enkele duizenden euro's. "Nadien zijn ze vertrokken, al weten we niet via welke uitgang dat was. Voor onze eigen veiligheid zijn we nog een tiental seconden in het kantoor gebleven, voor we terugkeerden naar de winkel. We weten dus ook niet of er nog medeplichtigen waren, hoe ze zich verplaatsten en in welke richting ze gevlucht zijn. We hebben dan de politie verwittigd."


Voor Tom & Co was het de eerste overval, al is de omgeving van het op- en afrittencomplex van de Brusselse Ring - waar enkele filialen van grote ketens en garages gevestigd zijn - al jaren populair bij criminelen. Zo werden heel wat zaken al het slachtoffer van inbraken, soms ook in de vorm van een ramkraak. Tom & Co kreeg zelf ook al enkele keren inbrekers over de vloer. Voorts zijn er ook al brandstichtingen geweest in de buurt.


In de voorbije weken werden minstens twee overvallen gepleegd op filialen van Tom & Co in de omgeving van Charleroi, al is het niet duidelijk of er een verband is.