Drie weken in kliniek na beet giftige vioolspin

SLACHTOFFER (69) ZIET VAKANTIE IN PROVENCE IN NACHTMERRIE VERANDEREN

De 69-jarige Robert Boonen uit Oostende lag drie weken lang in het ziekenhuis door wat een onschuldige spinnenbeet leek. Niets was minder waar. Robert werd op reis in de Provence gestoken door de extreem gevaarlijke vioolspin en werd er steeds zieker. "Ik wil mensen waarschuwen om meteen naar een goed ziekenhuis te gaan bij zo'n spinnenbeet", getuigt Robert, die sinds deze week terug thuis zit.

De gepensioneerde Robert kwam op 15 augustus samen met zijn echtgenote aan in het stadje Ville Dieu bij Vaison La Romaine.

"De volgende ochtend werd ik in onze kamer wakker met twee spinnenbeten, een op elke knie. Ik dacht dat het wel zou overgaan, maar de zwelling werd groter en twee dagen later begon ik mij enorm ziek te voelen. In het plaatselijk ziekenhuis wisten ze niet wat ik had en gaven ze me antibiotica en pijnstillers. Ze stuurden me weer naar onze verblijfsplaats, maar ik werd wakker met 40,2 graden koorts en die spinnenbeten waren precies twee grote zwarte bollen geworden", getuigt Robert. Hij liet zich nog twee keer overbrengen naar het ziekenhuis maar daar konden ze hem amper helpen. "Toen besloten ze me over te vliegen naar een groot ziekenhuis in Avignon. Daar stelde een chirurg vast dat de ontsteking naar binnen groeide, richting mijn botten en spierweefsel, en dat cellen zouden afsterven. Het zag er toen helemaal niet goed uit en ze legden mij aan heel wat infusen met antibiotica, ontstekingsremmers en pijnstillers", gaat Robert verder.

Amputatie

De Oostendenaar werd meteen geopereerd aan de knieën zodat er nog twee holtes overblijven. "Maar ze maakten mij duidelijk dat deze infectie in een ver stadium tot amputatie kan leiden."

Robert werd na enkele dagen observatie gerepatrieerd naar het AZ Sint-Jan in Brugge om er nog een week te blijven. Sinds deze week revalideert Robert thuis en neemt hij nog antibiotica.

"Intussen heb ik bevestiging gekregen van het toxicologisch instituut van Marseille en daar bevestigen ze dat het om een beet van een vioolspin gaat. Die bijt enkel als hij zich bedreigd voelt. Uit zo'n beet kan necrose (eindstadium van celdood), hypertensie, nierproblemen en een algemene infectie voortvloeien. Ik heb pech gehad dat ik door een lage bloeddruk meer kans heb op die effecten", weet Robert.

Opmars

De vioolspin komt normaal voor in de VS en Mexico maar begon de laatste jaren ook in het zuiden van Europa op te duiken. "Maar ik wil eigenlijk mensen waarschuwen. Bij een zwellende spinnenbeet die er plots zwart uit gaat zien neem je beter het zeker voor het onzekere. Mijn behandeling moet veel hebben gekost, maar gelukkig ben ik ervoor verzekerd. Maar zoiets op reis meemaken, dat wil niemand", besluit Robert Boonen.

Robert Boonen (69) is sinds deze week terug thuis.
Benny Proot Robert Boonen (69) is sinds deze week terug thuis.
De vioolspin, of Loxosceles reclusa.
Luk Roobroeck De vioolspin, of Loxosceles reclusa.