Drie jaar gevorderd voor twintiger die moeder neerstak

De twintiger die op 3 juli in Scherpenheuvel-Zichem onder invloed zijn moeder (52) met een stoel op het hoofd heeft geslagen en neergestoken, riskeert drie jaar cel voor poging doodslag. Zijn advocaat wil een herkwalificatie naar slagen en verwondingen. "Hij wou haar niet dood."

Bij de 25-jarige Sam A. sloegen op 3 juli de stoppen door na een feestnacht. Onder invloed van alcohol en twee lijnen speed begaf hij zich die zondagochtend naar het huis van zijn moeder in Scherpenheuvel-Zichem. Hij bonkte er bij zijn moeder op de deur terwijl zijn zus nog boven lag te slapen. "Het meest verontrustende hierbij is dat hij een mes nam en haar in de linkerzijde van de romp stak waarbij er mogelijks vitale delen konden geraakt worden", sprak de procureur.

Zwaargewond afgevoerd

De vrouw werd zwaargewond afgevoerd, maar verkeerde nooit in levensgevaar. "Nadien zou hij volgens een anonieme getuige nog opgeschept hebben dat hij zijn moeder had neergeslagen en neergestoken. Er is maar een verzachtende omstandigheid: zijn jonge leeftijd", aldus de procureur die drie jaar cel vroeg, deels met uitstel mits voorwaarden.

A. zou zich dan onder andere psycho-medisch moeten laten begeleiden en van de drugs en alcohol moeten afblijven. "Er is hier een verleden van psychische en fysische kindermishandeling", bracht de advocaat van A. in. "Hij is uit huis gestoten en in een caravan moeten gaan wonen. Toch heeft het nooit in zijn hoofd gespeeld om zijn moeder te doden", aldus zijn advocaat, die een straf met uitstel vroeg voor de periode die de voorlopige hechtenis overschrijdt. "Ik herinner me niet meer waarop ik heb beslist om naar m'n moeder te rijden. Het was de moment zelf. Ik hoop dat ze mij nog een kans willen geven en me verder helpen", besloot de twintiger. Vonnis op 4 oktober. (KAR)

De woning in Scherpenheuvel waar Sam A. zijn moeder op 3 juli sloeg en neerstak.
Bollen De woning in Scherpenheuvel waar Sam A. zijn moeder op 3 juli sloeg en neerstak.