Dorpen tegenover elkaar in Zwalmgames

Op een terrein langs de Machelgemstraat in Roborst nemen zondag de Zwalmse dorpen het tegen elkaar op. Een dier laten opdraven in een hindernissenparcours, een vegetarische maaltijd bereiden en een wasmachine plat slaan tot ze door een 20 centimeter kleine gleuf kan: het zijn maar enkele van de opdrachten die de ruim 130 deelnemers tot een goed einde moeten brengen.

Acht dorpen - Meilegem, Rozebeke, Nederzwalm en Sint-Maria-Latem moeten wegens te weinig teamleden forfait geven - hebben een team samengesteld om hun eer te verdedigen op een soort spel zonder grenzen dat de gemeente in samenwerking met de vzw Cirq organiseert. "We hebben nog geprobeerd om een vluchtelingenteam samen te stellen, maar dat is helaas niet gelukt", vertelt Annelies Backx van de cultuurdienst die het event coördineert. Vast staat dat het er zondag zowaar olympisch aan toe zal gaan: voor de teams aan de strijd beginnen, vindt er om 11 uur namelijk een heuse openingsceremonie plaats. "Ik heb bij repetities gezien dat sommige dorpen wel heel creatief en verrassend uit de hoek komen op vlak van kledij, vlag en uitrusting. Enkele hebben zelfs een strijdlied gemaakt."

Kracht en inzicht

De Zwalmgames zelf zijn een verzameling van originele en ludieke opdrachten. "Het wordt een mix van verschillende proeven waar sportiviteit, kracht, inzicht, handigheid, intelligentie en kennis aan bod zullen komen. De teams moesten de voorbije weken in een mobiele bak alle nodige ingrediënten kweken om zondag een lekkere vegetarische maaltijd te maken voor vier personen." Verder moest elk dorp een eigen dorpsvlag maken en een dier trainen. "Het dier zal meedoen in twee wedstrijdelementen: een hindernissenparcours en een freestyle choreografie", lacht Annelies. "Ook spectaculair is de opdracht met een wasmachine: elk team moet een wasmachine zo zwaar te lijf gaan dat ze door een opening van 20 centimeter kan." Daarmee heeft ze nog niet alles verklapt: de teams krijgen ook opdrachten, die tot zondag nog geheim blijven, zodat niemand er zich kan op voorbereiden.

Komiek Gunter Lamoot

Lieven Gheysen, beter bekend als mentalist Gili, en komiek Gunter Lamoot presenteren de Zwalmgames. The Voice-finaliste Leen Verstraete uit Zwalm, Stefaan De Winter die de Gentse feesten opende met de langste fanfare en tot slot een boer, een kok en een vertegenwoordiger van horeca Vlaanderen vormen de jury. "De strijd wordt geleverd door zorgvuldig samengestelde teams", zegt Backx.

Groepsgeest

"We wilden beletten dat bestaande verenigingen zich inschrijven. Het is eigenlijk onze bedoeling om in de dorpen nieuwe contacten te leggen tussen de inwoners. Daarom moet elk team mensen hebben in verschillende leeftijdscategorieën, moet er minstens één inwijkeling bij zijn en iemand die hier al heel zijn leven woont. Zo zijn teams ontstaan van mensen die elkaar niet kenden, maar die tijdens de repetities al een echte groepsgeest hebben ontwikkeld."

Tijdens de eerste editie in 2012 moesten de deelnemende dorpen een soep maken.
Ronny De Coster Tijdens de eerste editie in 2012 moesten de deelnemende dorpen een soep maken.