Dj's zorgen voor muzikaal dessert

Brugse topkoks hebben gerechtjes klaar voor zesde editie van Kookeet

De Brugse toprestaurants hebben hun gerechtje voor de zesde editie van Kookeet klaar. Het wordt weer likkebaarden aan de achterkant van het station, waar 32 chefs, onder wie gastchef Jeroen Meus, het beste van zichzelf komen geven. Nieuw is dat drie dj's voor muziek komen zorgen. Voor chef Geert Van Hecke wordt het een speciale editie. "Ik sluit acht dagen later De Karmeliet", zegt hij.

Culinaire fijnproevers zitten nog drie weken op hun honger, maar op zaterdag 24, zondag 25 en maandag 26 september kunnen ze meer dan hun hartje ophalen op de zesde editie van Kookeet. Opnieuw is de achterzijde van het station de locatie.

"Nergens kunnen we beter zitten", zegt schepen van Lokale Economie Hilde Decleer (CD&V). "We waren vorig jaar enorm tevreden over de locatie. Wie met de trein komt, is er meteen en er is ruimte zat."

Vorig jaar lokte het evenement 140.000 bezoekers. Gastchef dit jaar is Jeroen Meus, bekend van Dagelijkse Kost op tv en zijn 'haute dogs' van Würst. Verder verwelkomt het festival ook drie nieuwe restaurants: 't Pakhuis (het eerste restaurant uit Zeebrugge dat deelneemt, red.), Laissez-Faire en Le Mystique. Onder meer Patisserie Van Mullem, dat de deuren sloot, is er niet meer bij.

Voor Geert Van Hecke van driesterrenzaak De Karmeliet wordt het een bijzondere editie. Acht dagen later sluit hij immers zijn bekende restaurant.

"De laatste maand gaat nu in, maar dat bezorgt me niet meer stress dan anders", zegt de immer rustige Van Hecke. "We serveren vooral klassiekers van de voorbije jaren, maar ook nieuwe gerechten. Ik wil altijd blijven vernieuwen."

Impact

Van Hecke stond zes jaar geleden mee aan de wieg van Kookeet. "Het evenement is enorm gegroeid. Ik ben daar trots op. We hebben duidelijk een impact op de evenementenkalender in Brugge."

De laatste dag van De Karmeliet wordt 30 september. In december hoopt Geert Van Hecke zijn nieuwe zaak, naast De Karmeliet te openen. De Bruggelingen kennen het pand als café De Versteende Nacht, al zal het nieuwe restaurant een andere naam krijgen. "Maar daar zijn we nog niet helemaal uit", zegt de chef, die ook vijf personeelsleden meeneemt naar zijn nieuwe adres. Van Hecke is niet de enige chef die afscheid neemt op Kookeet. Ook Reinout Reniere van Zeno in de Vlamingstraat sluit nadien de deuren. "Mijn toekomst ligt nog open. Veel hangt af of we onze zaak kunnen overlaten", zegt hij.

Verder is het op Kookeet uitkijken naar vaste waarden zoals het kookpaleis, de koffie- en wijnbars, maar ook nieuwigheden zoals dj-sets aan het einde van de avond. Achtereenvolgens zullen Lieven Verstraete, Chris Dusauchoit en Sven Ornelis plaatjes komen draaien. Er komt ook een groot scherm waar sms-berichten op gedeeld worden. Met Champagne Residence Pierre uit Troyes (Fra.) heeft Kookeet ook voor het eerst een naamsponsor.

De nieuwe editie van Kookeet werd voorgesteld in hotelschool Spermalie met alle chefs.
Benny Proot De nieuwe editie van Kookeet werd voorgesteld in hotelschool Spermalie met alle chefs.