Directeur parkeerbedrijf bekent fraude

Directeur Patrick R. (49) van het Antwerpse parkeerbedrijf Apcoa heeft het stilzwijgen doorbroken en aan de onderzoeksrechter de diefstal van parkeergeld opgebiecht. Over de juiste omvang van de diefstal - er wordt beweerd tussen 4 en 5 miljoen euro - is er wel discussie. Patrick R. zit al twee maanden in de gevangenis.

Tot nog toe had Patrick R. uit Oppuurs, die technisch directeur is van parkeerbedrijf Apcoa, zich op zijn zwijgrecht beroepen. Apcoa had begin juli een klacht tegen hem ingediend wegens "huisdiefstal". Patrick R. werd begin juli in een Antwerpse parkeergarage met een speciaal geïnstalleerde bewakingscamera betrapt terwijl hij zakken parkeergeld in zijn auto laadde. Het Antwerpse stadsbestuur heeft zich al burgerlijke partij gesteld in dit onderzoek.

Eind vorige week heeft Patrick R., zoals hij eerder had aangekondigd, een verklaring afgelegd aan de onderzoeksrechter. Hij heeft daarbij de feiten gedeeltelijk bekend en uitgelegd hoe hij tewerk is gegaan. Hij ontkent wel de omvang en de duur van de fraude.

Zijn advocaat Kris Luyckx wil pas commentaar geven na de zitting van de raadkamer van vandaag. Daar zal hij de vrijlating van Patrick R. vragen.

Lobbywerk

Patrick R. betwist dat hij voor 4 tot 5 miljoen zou gefraudeerd hebben. Heel wat geld zou hij gebruikt hebben voor lobbywerk bij lokale besturen. Dat kan hij moeilijk hard maken. De kosten van die informele contacten met "eten en drinken" heeft hij nooit gedeclareerd bij zijn werkgever.

De recherche van de lokale politie Antwerpen is al een heel eind gevorderd in zijn onderzoek. Tot op heden blijft de fraude een éénmanszaak. Er zijn geen andere verdachten of medeplichtigen opgepakt. Het blijft ook onduidelijk hoe Patrick R. jarenlang die massa gestolen muntstukken op zijn bankrekening heeft kunnen storten. Dat zoiets kan zonder medewerking binnen de banksector lijkt onwaarschijnlijk. Toch zijn er ook daar geen verdachten opgepakt. (PLA)