Kinderopvang Troetelland trekt aan alarmbel: “Verplicht hele dag open, terwijl er maar 1 kindje komt”

Een lege kinderopvang bij Troetelland.
Repro BVDH Een lege kinderopvang bij Troetelland.
Anick Vandeputte van kinderopvang Troetelland in Rotem maakt zich zorgen. “We krijgen amper nog kinderen over de vloer. Daardoor verdienen we weinig, terwijl de rekeningen blijven komen”, zucht ze.

Anick is samen met Kathelijn zelfstandige in de opvang. Ze betreuren het dat er tot dusver nog niet met hen werd gecommuniceerd over een mogelijke compensatie voor zelfstandige kinderdagverblijven en onthaalmoeders. “Vrijdag hadden we geen kindjes in onze opvang. De dagen ervoor zaten we aan 3 à 4 kindjes. Dat is een pak minder dan op normale dagen, wanneer we voltijds elf kindjes hebben. We zijn hier met twee begeleiders en weten niet hoe het verder moet.”

Ondergewaardeerd

Net als enkele van haar collega’s wijst Anick naar de regeling die reeds werd opgesteld voor de horeca. “Voor hen is er al een oplossing voorzien, maar wij moeten quasi gratis verder werken. De kindjes die nog komen volstaan niet om onze kosten af te betalen. Ik begrijp natuurlijk dat de kinderen thuis blijven bij de ouders niet werken, maar er moet toch een oplossing voor onze situatie zijn? Bovendien bieden ook veel studenten en vrijwilligers gratis hun diensten aan, waardoor het voor ons nog moeilijker wordt.  Ik voel me momenteel erg ondergewaardeerd.”