42 banen op de tocht bij vroegere VASCO

Ontslagen bij Vasco.
Karolien Coenen Ontslagen bij Vasco.
Bij de divisie Verwarming, Ventilatie en Airconditioning (HVAC) van Arbonia in Dilsen staan 42 banen op de tocht. Het gaat om het vroegere VASCO, dat vorig jaar werd verkocht. 

“Om de concurrentiepositie te versterken zal de divisie HVAC van Arbonia de huidige productie in Dilsen reorganiseren om zo de bestaande overcapaciteit af te bouwen”, klinkt het in een persbericht.  De productielocatie in Dilsen zal midden dit jaar grondig gereorganiseerd worden om die structurele overcapaciteit uit het verleden af te bouwen. De onderhandelingen met de betrokken vakbonden worden nu opgestart.

“Deze morgen om zeven uur werden bijeen geroepen voor een bijzondere ondernemingsraad”, zegt Luc Nijs van de liberale vakbond ACLVB. “Van de 160 jobs worden er 42 geschrapt. De vraag naar de radiatoren is niet in verhouding met de productie. Het vertrouwen bij de werknemers is geschaad, maar anderzijds was er al enige tijd economische werkloosheid. De arbeiders zien ook of er veel werk is of niet.”  Gezien de vraag naar radiatoren is te laag.. Teveel bestaan

Onderhandelingen

Het bedrijf werd recent overkocht door Arbonia, een groep die relatief gezond is. “Maar we vroegen van meet af aan om werk te maken van de deals met de klanten. Die werden overgenomen, maar er werd volgens ons te lang getalmd. Ze zitten nog steeds met bepaalde dilemma’s en ongemaakte keuzes.”

Alle opgetrommelde werknemers kregen een brief naar huis en mochten nadien het bedrijf verlaten. “Ze krijgen wel betaald. De klap thuis even verwerken zal nodig zijn. Nu volgens de onderhandelingen, maar daar kunnen we nog niet op vooruit lopen.”

In 2012 en 2016 gingen er ook al jobs verloren bij Vasco. Tien jaar geleden werden nog maar dan 250 mensen bij het radiatorenbedrijf. Tegen de zomer zullen er dat nog ongeveer 120 zijn. 

Ontslagen bij Vasco.
Karolien Coenen Ontslagen bij Vasco.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.