"Twee afleveringen en we zien al verschil"

HOTEL BEAU SÉJOUR PROFITEERT VAN GELIJKNAMIGE TV-SERIE OP ÉÉN

Na het Katarakt-effect in Haspengouw mag Dilsen-Stokkem zich opmaken voor het 'Beau Séjour'-effect. In het gelijknamige hotel in Lanklaar voelen ze na slechts twee afleveringen al een merkbaar verschil in het aantal boekingen. "En niet alleen wij zullen hiervan profiteren", zegt hoteluitbater Stefan Hubrechts.

Een stormloop is het nog niet maar toch: Vlaanderen ontdekt elke zondagavond een beetje meer Lanklaar. Met dank dus aan Beau Séjour, de nieuwe prestigieuze dramareeks op één. Het verhaal van Kato die haar eigen moordzaak moet oplossen - en hoewel ze dood is nog door een handvol mensen wordt gezien - houdt wekelijks meer dan een miljoen mensen aan het scherm gekluisterd. Al heeft ook het gelijknamige hotel zo zijn fans.

Na de winter

"Dat voelen we ondertussen al ja", zegt uitbater Stefan Hubrechts. "We zien nu al heel vaak mensen rond het hotel lopen om foto's te maken, maar er lopen ook een pak telefoontjes binnen van toeristen die hier willen overnachten. Bovendien zijn het nu sowieso kalme wintermaanden, ik verwacht dat wanneer de koude verdwijnt de interesse alleen maar zal toenemen. En dan zullen wij niet de enigen zijn die daarvan profiteren. Heel de streek zal hier wel bij varen."

Met 20 kamers is Beau Séjour verre van het grootste hotel in Limburg, maar het gebouw uit 1906 heeft wel de eer het oudste toeristenhotel van onze provincie te zijn. "Die charme maakt ons hotel", zegt Hubrechts. "Een modern interieur zou misplaatst zijn. We hebben daarom bewust alles zoveel mogelijk gelaten zoals het was toen het hotel 33 jaar geleden in ons bezit kwam. 'Stoemelings' eigenlijk, want tot dan was ik restaurantuitbater in As. Ik wou er uitbreiden, maar toen ik hoorde dat deze zaak te koop stond, leek het me beter hier te investeren."

Tweede keer

Dat de serie genoemd is naar zijn hotel heeft Hubrechts te danken aan eerdere tv-ervaringen. "Voor 'De smaak van De Keyser' zijn ze hier ook komen filmen, maar echt herkenbaar kwamen we daar niet uit vond ik. Toen ze belden of ze voor een nieuwe serie hier eens mochten langskomen, moest ik dus even nadenken. Even later kwam dan het voorstel om de reeks naar ons hotel te vernoemen. Uiteindelijk is de filmcrew zo'n zes maanden gebleven. Echt een hele fijne ervaring."

En hoewel de serie dus nu al gasten naar Lanklaar weet te lokken, zien die voorlopig nog geen doden door het hotel wandelen. "Ik denk ook niet dat zoiets snel zal gebeuren", lacht uitbater Stefan Hubrechts.

Naar beneden

En mocht het toeristisch effect toch niet van blijvende aard zijn, heeft Hubrechts goeie hoop dat de plannen voor een Center Parcs even verderop zijn zaak ook een fikse boost zullen geven. "Al was het maar omdat als de gasten daar gaan fietsen, ze waarschijnlijk automatisch onze richting uitkomen omdat de weg tot hier naar beneden loopt. En dan vangen we ze met plezier op (lacht)."

Stefan Hubrechts aan de receptie.
Borgerhoff Stefan Hubrechts aan de receptie.
Hotel Beau Séjour uit 1906 heeft twintig kamers.
Borgerhoff Hotel Beau Séjour uit 1906 heeft twintig kamers.
Kamer 3 is te zien in de tv-reeks.
Borgerhoff Kamer 3 is te zien in de tv-reeks.
Ook de inkomhal is nog authentiek.
Borgerhoff Ook de inkomhal is nog authentiek.