"Plots stond er een auto in onze keuken"

BESCHONKEN BESTUURDER (41) RIJDT IN HUIS VAN JONG KOPPEL MET BABY

Een beschonken bestuurder (41) is in de nacht van vrijdag op zaterdag in het pas gerenoveerde huis van Mike Boonen (35), zijn verloofde Leonie Vlachakis (29) en hun twee maanden oude dochtertje Zoë gereden. De bestuurder boorde zich ter hoogte van de keuken in de zijgevel. Het huis aan de Rijksweg in Lanklaar is onbewoonbaar verklaard.

Mike Boonen (35) en Leonie Vlachakis (29) hadden het goed voor elkaar. Hun huis was binnen volledig gerenoveerd. Twee maanden geleden kwam hun prachtige dochter Zoë ter wereld, en op 25 november wil het koppel in het huwelijk treden. "Maar onze toekomst is in twee seconden aan diggelen geslagen", zucht Mike terwijl hij naar zijn zwaarbeschadigde huis staart.

De 41-jarige D.J. verloor in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 2.30 uur de controle over zijn stuur op de turborotonde van de Rijksweg (N78) met de Boslaan (N75) in Lanklaar. De Ford Mondeo miste de bocht en reed rechtdoor. De wagen knalde door de omheining en boorde zich daarna in het huis van Mike en Leonie. De bestuurder kwam er zonder kleerscheuren vanaf. Hij werd wel voor controle naar het ziekenhuis gebracht. Hij legde een positieve ademtest af. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk voor vijftien dagen ingetrokken.

Wakker geschud

"Ons dochtertje Zoë had het de voorbije maanden moeilijk met doorslapen, maar het ging al enkele dagen beter", begint moeder Leonie. "Omdat mijn man vrijdag laat moest werken en ik hem zijn nachtrust wilde gunnen, sliepen mijn dochter en ik beneden. Ik op de zetel, zij in het kinderbedje, Mike lag boven in bed. Ik ben vijf minuten voor het ongeval nog naar het toilet geweest. Ik was bijna terug ingedommeld toen ik plots werd wakker geschud door een knal. Plots stond er een auto in onze keuken. Ik heb meteen onze dochter op de arm genomen. Ik was in shock."

Ware ravage

Ook Mike, die boven lag te slapen, werd door elkaar geschud. "Ik keek uit het raam en zag de auto staan. Ik ben meteen naar beneden gelopen. Waar normaal het toilet was, zag ik nu een gat in de muur. Ik kon gewoon de keuken binnenkijken. Het toilet was weg. Ik ben direct naar Leonie en onze dochter gerend. Gelukkig waren ze ongedeerd. Leonie had Zoë al op de arm. Ze zijn meteen naar buiten gegaan. Ik ben in de keuken gaan kijken. Er hing een mist van stof van het puin en de rook van de airbags had de kamer gevuld. De keuken was een ravage."

35.000 euro

Mike Boonen kocht zijn huis aan de turborotonde vijf jaar geleden. "Op dezelfde dag dat die auto in ons huis is gereden", zegt Mike. "Ik heb de volledige binnenkant zelf gerenoveerd. Zo'n 35.000 euro heb ik erin gestoken. Het was zo goed als volledig klaar. Van onze nieuwe keuken blijft niets over. Het is onwezenlijk."

Babyspullen kapot

De meubelen in de keuken werden door de klap naar de andere kant van de kamer gezwierd. "De keukenkasten, de lavabo, de tafel en stoel waar Leonie onze dochter verzorgt, alles lag aan de andere kant bovenop de kasten. De wagen stond tot in het midden van de keuken. De leidingen werden opengetrokken. Het water stroomde het huis binnen. Gelukkig kwam de brandweer om alles op te ruimen en af te sluiten. We hebben geen keuken, elektriciteit, water of verwarming meer. Veel babyspullen zijn kapot, net als alle keukentoestellen. Ik kan zelfs mijn facturen niet meer betalen. Die liggen ergens tussen het puin in de tuin." Het gezin wordt voorlopig elders opgevangen en zoekt voor de verdere toekomst nog naar opvang.

Vangrail gevraagd

"In dit huis willen we niet meer wonen", is Mike duidelijk. "Dit is veel te gevaarlijk. Gelukkig sliep Zoë deze keer wel door. Want anders was Leonie misschien in de keuken om haar eten te geven. Ik moet er niet aan denken. Ik heb al verschillende keren het Agentschap Wegen en Verkeer gebeld om hier aan de rotonde een vangrail te zetten. Er zijn al verschillende wagens tegen de voorgevel geschuurd. Maar daar was blijkbaar geen budget voor. Ik ben benieuwd of er nu eindelijk iets verandert."

De Ford Mondeo boorde zich ter hoogte van de keuken in het huis aan de Rijksweg in Lanklaar.
Jimmy De Schrijver De Ford Mondeo boorde zich ter hoogte van de keuken in het huis aan de Rijksweg in Lanklaar.
De inboedel van de keuken werd buiten op een hoop gegooid. Het huis van het koppel werd onbewoonbaar verklaard.
Jimmy De Schrijver De inboedel van de keuken werd buiten op een hoop gegooid. Het huis van het koppel werd onbewoonbaar verklaard.
Mike Boonen (39) en zijn verloofde Leonie Vlachakis (29) bij het dichtgetimmerde gat in hun pas gerenoveerde keuken.
Jimmy De Schrijver Mike Boonen (39) en zijn verloofde Leonie Vlachakis (29) bij het dichtgetimmerde gat in hun pas gerenoveerde keuken.