Vijftienjarige geplaatst voor zwaar aandeel in Brusselse rellen

In de nasleep van de rellen op 15 november in Brussel werd een 15-jarige jongen uit Dilbeek geplaatst in een gesloten instelling. De tiener verbrijzelde die dag meerdere ramen en gooide projectielen naar de politie. De gemeente zelf zal vanaf volgend jaar extra inzetten op ondersteuning van kwetsbare jongeren en gezinnen, in de hoop dit gedrag tegen te gaan.

Vargasss92, een Fransman die populair is op sociale media, had zijn Belgische volgers vorige maand opgeroepen om massaal af te zakken naar het Brusselse Muntplein. Aan die oproep werd al even massaal gehoor gegeven, en helaas bleef het allesbehalve rustig. De gemoederen raakten verhit en tientallen jongeren keerden zich tegen de politie. Onder hen dus ook een erg jonge knaap uit Dilbeek.


"Op camerabeelden is te zien hoe hij een verkeersbord en een dranghek naar de politie gooit", zegt Gilles Blondeau, woordvoerder van het parket Halle-Vilvoorde. "Hij vernielde ook ruiten van een wagen, een winkel en een bibliotheek. De jongen was overigens al gekend bij onze diensten." De tiener werd gisteren door de jeugdrechter geplaatst in een gesloten instelling wegens gewapende weerspannigheid in bende, vernieling in bende, beschadiging van een voertuig dat nog rijvaardig was, en illegale wapendracht.

Wijkwerker

De gemeente Dilbeek zal vanaf volgend jaar nu ook extra middelen inzetten om zulk gedrag tegen te gaan. "Nadat er drie jaar geleden een wijkwerker voor de Reinaertwijk (een sociale woonwijk, red.) in dienst genomen werd, zal er begin volgend jaar nog een extra wijkwerker bijkomen", zegt Lies Vereecke (CD&V-DNA), schepen van Jeugd en Integratie. "Momenteel analyseren we nog waar we die wijkwerker best inzetten, en waar we op moeten inspelen. Bedoeling is om kwetsbare gezinnen en jongeren beter te begeleiden, zeker in sociale woonwijken waar veel mensen dicht op elkaar wonen. Zo willen we verhinderen dat jongeren, zoals bijvoorbeeld in het geval van deze 15-jarige, naar Brussel trekken om zich af te reageren of af te zetten tegen de maatschappij. Het is duidelijk dat we klaar moeten zijn voor de grootstedelijke problematiek." (TVP)