Tot 50 maanden cel voor achttal dat betrokken was bij uitbating cannabisplantage in Brusselstraat

Illustratie
AP Illustratie
Acht personen die betrokken waren bij de uitbating van een cannabisplantage in Dilbeek zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van 1 jaar tot 50 maanden. Het gaat om de eigenaar van het pand waar de plantage van zo’n 2.000 planten aangetroffen werd, de man die de opdrachtgever zou geweest zijn en verschillende mensen die voor de planten zouden gezorgd hebben of hand- en spandiensten zouden geleverd hebben. Twee beklaagden werden vrijgesproken.

Begin 2019 kreeg de politie te horen dat er in een pand in de Brusselstraat in Dilbeek een cannabisplantage zou staan. Daarop werd besloten om het betrokken gebouw in de gaten te houden en al snel stelde de politie vast dat er heel wat mensen in het pand kwamen, ook al waren de rolluiken steevast gesloten. De telefoon van de eigenaar, de Italiaan D.V., werd ook afgeluisterd en daaruit bleek volgens het parket dat de man wist dat zijn huurders een plantage in het gebouw hadden gebouwd. Op 21 mei viel de politie dan binnen in het pand en trof er een plantage van zo’n 2.000 planten aan, verdeeld over vier kamers. Volgens het parket had de plantage al minstens 463.000 euro opgebracht. In totaal werden tien verdachten ingerekend, onder wie de eigenaar van het gebouw.

Een deel van de verdachten gaf zijn aandeel in de feiten toe maar anderen betwistten met klem dat ze van het bestaan van de plantage afwisten. Zo ook de eigenaar van het gebouw. Die laatste werd niettemin veroordeeld tot 40 maanden gevangenisstraf, terwijl de de opdrachtgever achter de plantage een gevangenisstraf van 50 maanden kreeg. Zes andere verdachten kregen gevangenisstraffen van 1 jaar tot 40 maanden. 280.000 euro werd verbeurdverklaard, geld dat de verdachten met de plantage verdiend hadden.