Muziekacademie versiert filmrol

DIL'ARTE WORDT OMGEVORMD TOT REVALIDATIECENTRUM IN 'ALLEEN ELINE'

Alle camera's op - en in - muziekacademie Dil'Arte, en wel voor de nieuwe Vlaamse film 'Alleen Eline'. In dat romantische drama krijgt het abstracte bouwwerk de rol van revalidatiecentrum. "Mooie reclame voor onze gemeente", zegt cultuurschepen Diane Van Hove (N-VA).

Het moderne gebouw van de Academie voor Muziek, Woord en Dans in Dilbeek werd ontworpen door de Spaanse architect Carlos Arroyo en is sinds september 2012 in gebruik. Begin 2013 werd Dil'Arte nog genomineerd voor de internationale wedstrijd 'Building of the Year Awards'. En al die aandacht is ook filmcrews en fotografen blijkbaar niet ontgaan. "Zo waren er in het verleden al opnames voor de VTM-reeks 'Amateurs' en streek er een luxueus automerk neer voor promotiefoto's", weet schepen Diane Van Hove.

Kwestie van smaak

En nu liet ook een team van productiehuis Marmalade zijn oog op het gebouw vallen. "Waarom? Dat valt moeilijk te zeggen", aldus Jens Geerts van Marmalade. "De locatie sluit het best aan bij het beeld dat ons team had. Er worden altijd vier à vijf locaties gekozen en na een plaatsbezoek wordt de knoop doorgehakt. Het is dus een kwestie van smaak."

Het Gentse productiehuis startte deze week met de opnames voor de film 'Alleen Eline'. Het scenario is van de hand van Hugo Van Laere, die ook de regie op zich neemt. Hij is onder andere bekend van de film 'Dennis van Rita' en de televisiereeksen 'Sara' en 'David'. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Line Pillet (Eline), Yannick de Coster (Lars), Morag Campbell (Joy), Marleen Merckx, Joren Seldeslachts, Mathias Van Mieghem en Joke De Bruyn. In de film gebeurt een spectaculair verkeersongeval. Eline is een jonge en onzekere fysiotherapeut die zich over de 6-jarige Joy ontfermt, die na het ongeval in het revalidatiecentrum belandt. Ze moet ook het vertrouwen winnen van Joy's vader Lars, een verbitterde en wantrouwige weduwnaar.

Opnames in concertzaal

"Hopelijk geeft de film een mooi beeld van de site weer", zegt cultuurschepen Van Hove nog. "Zowel van de buiten- als de binnenkant. We weten bijvoorbeeld al dat er verschillende opnames zullen zijn in de concertzaal. De vraag of het gebouw gebruikt kan worden, kwam op het schepencollege. Na overleg met de academie hebben we ingestemd. De academie is tijdens de herfstvakantie gesloten, dus dat is al geen probleem. Het hoofd van de technische dienst van cultuurcentrum Westrand staat wel ter beschikking om de deuren te openen en te sluiten, en eventueel bij te staan in geval van problemen. Volgende week zullen er ook nog twee nachtopnames plaatsvinden."

Vlaamse films of televisiereeksen hebben in het verleden wel vaker een boost gegeven aan het toerisme in gemeenten waar de camera's stonden. Denk maar aan Callboys, en de bijhorende Vlooybergtoren in Tielt-Winge. Of dat effect ook Dilbeek te beurt zal vallen, wordt afwachten. "We gaan eerst kijken of het gebouw echt prominent in beeld zal komen", aldus Van Hove. "Als dat zo is, kunnen we er misschien op inspelen. We hoopten op zo'n effect bij de televisiereeks Amateurs, waar de gemeenten uit het Pajottenland en de Zennevallei financieel een bijdrage aan geleverd hebben. Er werd zelfs een speciale website gemaakt, maar de respons was jammer genoeg zeer laag."

Het gebouw wist de filmmakers met zowel de abstracte buitenkant (geheel boven) als het interieur (boven) te charmeren.
Frederik Beyens Het gebouw wist de filmmakers met zowel de abstracte buitenkant (geheel boven) als het interieur (boven) te charmeren.
Acteurs Joren Seldeslachts en Line Pillet tijdens de opnames.
Frederik Beyens Acteurs Joren Seldeslachts en Line Pillet tijdens de opnames.
Mozkito
Eén van de cameramannen maakt enkele shots op de parking van CC Westrand.
Frederik Beyens Eén van de cameramannen maakt enkele shots op de parking van CC Westrand.