Meer wielerkoersen voor de jeugd, graag

GEMEENTE GAAT SUBSIDIES TOEKENNEN EN MATERIAAL GOEDKOPER AANBIEDEN

Tom Verhasselt van Bodegem/Kapelle Sportief vindt de gemeentelijke steun een stap in de goede richting.
Foto Mozkito Tom Verhasselt van Bodegem/Kapelle Sportief vindt de gemeentelijke steun een stap in de goede richting.
Wielerwedstrijden voor de jeugd zitten in Dilbeek al even in het slop. Maar daar moeten ze nu uit geraken, met behulp van projectsubsidies en goedkoper gebruik van gemeentelijk materiaal. Een halve ommekeer, nadat in 2015 het gebruik van verkeersborden en hekken net betalend werd.

De organisatoren van wielerwedstrijden kwamen twee jaar geleden in opstand, nadat de gemeente besliste om het gebruik van onder meer nadarhekken en verkeersborden betalend te maken. Voor heel wat van die organisatoren, die het met weinig financiële middelen moesten doen, betekende dit de doodsteek. En de gevolgen lieten dan ook niet lang op zich wachten. Tegenwoordig wordt er nog slechts één wielerwedstrijd op het grondgebied van groot-Dilbeek georganiseerd.


"Dat is erg weinig voor een typisch Vlaamse sport zoals wielrennen", zegt schepen van Sport Anneleen Van den Houte (N-VA). "Na overleg met de verschillende adviesraden hebben we besloten om dat reglement nu aan te passen. Zo zullen onder meer de jeugdwielerwedstrijden meer ondersteuning krijgen in de vorm van projectsubsidies en korting op het gebruik van gemeentelijk materiaal. Organisatoren van wielerkoersen moeten nu eenmaal een volledig parcours afbakenen, en hebben dus medewerking van de gemeente nodig. Wij springen nu mee op de kar. Die wedstrijden zijn immers van onschatbare waarde voor onze jeugd. Hopelijk kan dit mensen er opnieuw toe aanzetten om een wielerkoers te organiseren."

Dieptepunt

De eerste reacties zijn alvast positief. Ook Tom Verhasselt, secretaris van Bodegem/Kapelle Sportief, vindt de gemeentelijke steun een stap in de goede richting. "Het jeugdwielrennen in Dilbeek zit momenteel op een dieptepunt", bevestigt hij. "Vroeger waren er tientallen wielerwedstrijden per jaar, nu is dat er nog slechts eentje. Veel organisatoren kampen dan ook met budgettaire problemen. Er wordt ook naar jong bloed gezocht, maar jonge mensen willen niet langer op vrijwillige basis koersen organiseren. En dan liet ook de gemeente ons in de steek... Deze tegemoetkoming is een goed signaal, maar toch wil ik nog even alle voorwaarden afwachten. Zal de projectsubsidie volstaan?"


Al heeft Verhasselt intussen ook zelf goed nieuws: dit jaar staan er opnieuw drie koersen op de agenda. Met ook de financiële steun hoopt hij dat andere organisatoren weer op de kar springen. "Dit zou hen goede moed moeten geven. Hopelijk krijgt het jeugdwielrennen in Dilbeek - en bij uitbreiding Vlaams-Brabant - zo een boost."