Materiaal waarmee slachtoffers die gekneld zitten
in voertuig worden bevrijd, gestolen uit Dilbeekse brandweerpost: “Onverantwoordelijk!”

Hydraulisch werkmateriaal wordt voornamelijk gebruikt voor het bevrijden van verkeersslachtoffers. Mogelijk willen de dieven er inbraken mee plegen.
Mozkito Hydraulisch werkmateriaal wordt voornamelijk gebruikt voor het bevrijden van verkeersslachtoffers. Mogelijk willen de dieven er inbraken mee plegen.
Inbrekers gingen dinsdagnacht aan de haal met hydraulisch bevrijdingsmateriaal uit een hulpvoertuig van de brandweerzone Vlaams-Brabant West . Dat wordt onder meer gebruikt om slachtoffers uit een wagen te bevrijden na een ongeval. De diefstal werd gelukkig tijdig vastgesteld en dus niet bij een dringende interventie. 

De Dilbeekse brandweerlieden vertrokken woensdagochtend naar een brandoproep met een tankwagen, maar stelden vast dat de rolluiken van de pompwagen geopend waren. “Pas bij hun terugkomst hadden ze tijd om de situatie van naderbij te bekijken”, vertelt woordvoerder Alain Habils. “Een inventaris wordt nog opgemaakt, maar de daders leken vooral uit te zijn op het hydraulisch bevrijdingsmateriaal.” Dit zijn werktuigen zoals scharen en spreiders die gebruikt worden om slachtoffers van verkeersongevallen te bevrijden uit een autowrak. “De daders konden zich via het dak toegang verschaffen”, weet Habils. “De post is ‘s nachts bemand, maar de garage is een losstaand gebouw waardoor de inbraak pas ‘s ochtends werd vastgesteld.”

De brandweerkazerne van Dilbeek in De Heetveldelaan met achteraan de garage.
Mozkito De brandweerkazerne van Dilbeek in De Heetveldelaan met achteraan de garage.

Hulpverlening

Een probleem voor de hulpverlening is er niet onmiddellijk. “We hebben reservemateriaal en desnoods kan er snel uit andere posten bijstand komen”, verduidelijk Habils. “Maar was dit pas bij een interventie opgemerkt, dan waren de gevolgen misschien anders. Als die daders tegen een boom reden tijdens hun vlucht hadden we die dus niet snel kunnen bevrijden. Het gaat om materiaal om mensenlevens te redden. Deze daad is echt wansmakelijk en getuigt dus van weinig verantwoordelijkheidszin.” Wat de daders met het materiaal willen doen is onduidelijk. Mogelijk wordt het als inbrekersmateriaal gebruikt op bijvoorbeeld werven en bij bedrijven. In december werd ook al hetzelfde materiaal gestolen bij de brandweerpost in het Antwerpse Niel en ook in Nederland gebeurden al soortgelijke inbraken. 

Hydraulisch werkmateriaal wordt voornamelijk gebruikt voor het bevrijden van verkeersslachtoffers.
Mozkito Hydraulisch werkmateriaal wordt voornamelijk gebruikt voor het bevrijden van verkeersslachtoffers.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Frans Van Mechelen

    Verschiet er niet van als je moest weten voor hoeveel duizenden euro's aan materiaal in elke brandweerwagen zit en in geen enkele kazerne zijn de wagens op slot zelfs de sleutels zitten dikwijls nog in het contact.

  • Martin Amelynck

    Alsof die mannen een greintje verantwoordelijkheid hebben... Het beleid tegenover misdaad dat is pas onverantwoord.