Laatste rechte lijn naar nieuwe brandweerkazerne

Enkel gemeenteraad kan dossier nog tegenhouden, maar lijkt dat niet van plan te zijn

Een impressie van de te bouwen brandweerkazerne langs de Ninoofsesteenweg.
SNDCA Een impressie van de te bouwen brandweerkazerne langs de Ninoofsesteenweg.
De zoneraad Vlaams-Brabant West heeft het ontwerp van huurovereenkomst voor een nieuwe brandweerpost langs de Ninoofsesteenweg in Dilbeek goedgekeurd. Enkel de gemeenteraad kan nu nog een stokje voor de plannen steken.

Het Dilbeekse gemeentebestuur liet in 2015 een ontwerp uitwerken voor het omvormen van het oude gemeentehuis langs de Ninoofsesteenweg tot een nieuwe brandweerkazerne. Die kazerne, met een kostenplaatje van 6,5 miljoen euro, moet de verouderde voorpost in de Heetveldelaan vervangen. De plannen leken klaar voor uitvoering, maar na de machtsverschuiving in de gemeenteraad — de bestuurscoalitie verloor haar meerderheid — werd de investering geschrapt. Open Vld, de nieuwe 'machthebber', vond de bouw van de kazerne immers een onverantwoorde investering.

Maar uiteindelijk kwam er een akkoord: de brandweerzone zou beslissen wat de beste keuze was. En de zoneraad koos voor een nieuwe kazerne langs de Ninoofsesteenweg. "De oorspronkelijke plannen kunnen dus uitgevoerd worden", zegt een opgeluchte burgemeester Willy Segers (N-VA). "Deze investering is een verzekering van de toekomst. Brandweerpost Dilbeek kan zeker tien tot vijftien jaar vooruit kijken." 

Maar een definitieve beslissing is het niet, want de gemeenteraad moet de keuze van de brandweerzone nog bekrachtigen. "Hopelijk worden politieke spelletjes achterwege gelaten", aldus Segers. "Bij de vorming van het budget werden afspraken gemaakt — onder meer dat de fractieleiders op de hoogte gehouden zouden worden van het dossier. Dat is allemaal ook correct verlopen en de brandweerzone heeft zelf een beslissing kunnen nemen."

Klaar over twee jaar

Als er groen licht komt van de gemeenteraad, dan kan de kazerne er volgens Segers snel komen. De bouwvergunning is er al, en dus kan alles er over twee jaar staan. "Zonder politiek debacle zou de nieuwe brandweerpost er al geweest zijn. We hebben twee jaar verloren, dus het is tijd om écht in actie te schieten." 

Segers benadrukt ook het belang van de bijkomende polyvalente zaal boven de kazerne. "Die is belangrijk voor verenigingen. Er zullen niet wekelijks fuiven georganiseerd worden. De overlast zal beperkt blijven."

Open Vld ziet intussen geen reden om tegen de nieuwe kazerne te stemmen. "Wie zijn wij om de beslissing van de brandweer tegen te gaan?", reageert fractieleider Luc Deleu. "Ik heb het volledige dossier nog niet ingekeken, maar tot dusver zijn er geen kritische bemerkingen. Over het nut van de feestzaal hebben we wel onze twijfels, maar dat kan nog besproken worden. De gemeente zal 150.000 euro per jaar ontvangen door deze huurovereenkomst. Dat is een goede zaak voor Dilbeek."
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.