Koppel krijgt respectievelijk 18 en 21 jaar cel voor moord op restaurantuitbater The Pond

Beschuldigden Davy Van Vreckem en Stephanie Janssens voor het Leuvense assisenhof.
vertommen Beschuldigden Davy Van Vreckem en Stephanie Janssens voor het Leuvense assisenhof.
Stephanie Janssens en Davy Van Vreckem zijn veroordeeld tot respectievelijk 18 en 21 jaar cel voor de moord op Stéphane Geens uit Dilbeek. Volgens het Leuvense assisenhof ontbeerde het hen aan spijt, zowel na de feiten als tijdens het proces. 

De twee brachten op 22 september 2015 hun huisbaas Stéphane Geens (42) om het leven, nadat een bagatel over drie zalmforellen escaleerde in het appartement boven The Pond in Dilbeek, waar Geens eigenaar van was. Geens klom het appartement binnen, maar de vader van twee bekocht dat met zijn leven. Janssens vuurde vier maal en zou toen Van Vreckem gesommeerd hebben een vijfde maal de trekker te overhalen. De kogel doorboorde de linkerslaap van Geens. De andere kogels gingen door zijn borst en arm. 

Na ruim vier uur beraadslaging volgde het verdict voor de twee. Volgens het hof en de juryleden was er onvoldoende schuldinzicht of spijt vast te stellen tijdens het onderzoek of tijdens hun proces. Ze zagen wel verzachtende omstandigheden door het gunstig strafregister dat de twee konden voorleggen. Daarbij was ook aandacht voor de moeilijke jeugd waarin Janssens opgroeide.  

Onvoorwaardelijke trouw

Anna Van der Maelen schetste in haar slotpleidooi over de strafmaat de weinig florissante jeugdjaren van haar cliënte. “De gezinssituatie liet sporen na. Stephanie moest haar mannetje staan. Bij Van Vreckem en zijn kinderen vond ze eindelijk geborgenheid. Dat resulteerde in onvoorwaardelijke trouw, waardoor ze aanvankelijk alle schuld voor de moord op zich nam.” 

Niet alleen de persoonlijkheid van Janssens was voor haar advocate een verzachtende omstandigheid. Die zag ze ook in de feiten. Ze verwees naar de inbraak door het slachtoffer, ook al werd die in het arrest over de schuldvraag niet weerhouden als verschoningsgrond.

“Voor Van Vreckem gelden eveneens verzachtende omstandigheden. Hij herstelde de band met zijn kinderen en werkt ononderbroken sinds zijn voorlopige invrijheidstelling. Hij betaalt zijn alimentatie en heeft daarvoor de laatste zestien maanden heel zijn loon afgestaan. Zijn schulden van 27.000 euro zijn eind deze maand afbetaald”, meende raadsman Dominique Van Den Eynde.

Emoties

Na voorlezing van het arrest wendde assisenvoorzitter Peter Hartoch zich rechtstreeks tot Janssens en Van Vreckem. “Het arrest had veel aandacht voor de gruwel die jullie hebben veroorzaakt. Anderzijds is dit ook een afgemeten straf die u toelaat om te komen tot een maatschappelijke reïntegratie. De deskundigen hebben tijdens hun onderzoek vastgesteld dat jullie beiden intelligent zijn. Die intelligentie moeten jullie maatschappelijk nuttig aanwenden, zeker in grotere mate dan we tot vandaag gezien hebben”, zei Hartoch. De gemoederen laaiden na de uitspraak even hoog op. De zus van het slachtoffer en de stiefkinderen van Geens konden zich niet vinden in de strafmaat. Chris Engering, de laatste partner van Geens, was iets milder. “We krijgen Steph nooit meer terug en we zullen nooit meer dezelfde zijn, maar we zijn dankbaar dat er toch een beetje gerechtigheid is geschied. Hopelijk nemen ze nu voor het eerst de tijd om na te denken over wat ze gedaan hebben.”

Janssens zat 8 maanden in voorhechtenis, haar vriend twee maanden langer omdat hij eenmalig zijn voorwaarden schond. De opgelegde straf staat toe dat de twee na een derde van hun straf de mogelijkheid hebben om vrij te komen. Na hun voorhechtenis verkasten ze naar een appartement in Nieuwpoort, waar ze tot op vandaag inschreven zijn. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.