Hekken en camera's moeten E40-parking veiliger maken

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) heeft een veiligheidsplan klaar voor de snelwegparkings langs de E40. Zo zal die in Groot-Bijgaarden opengesteld worden voor langparkeren. Een verhoogde inzet van private beveiligingsfirma's komt er niet.

De snelwegparking in Groot-Bijgaarden is al langer een verzamelpunt voor illegalen, die er een vrachtwagen hopen te vinden om in Engeland te geraken. In december waren er nog twee incidenten waarbij chauffeurs gewond raakten tijdens een aanval door vluchtelingen. De roep om meer veiligheidsmaatregelen weerklinkt dan ook al even.


Minister Ben Weyts (N-VA) komt nu met een totaalplan voor de parkings langs de E40. "Een deel van de parkings zal bestemd worden voor langparkeren, bijvoorbeeld voor wie in de buurt overnacht", klinkt het. "De overige parkings zullen enkel nog voor kortparkeren gebruikt kunnen worden. Denk dan aan een tankbeurt of even de benen strekken. De parking in Groot-Bijgaarden zal opengesteld worden voor langparkeren." En dat laatste is goed nieuws op vlak van veiligheid, want die parkings voor langparkeren zullen uitgerust worden met hekken en camera's.

Tekort aan agenten

Dirk Janssens (Open Vld), gemeenteraadslid in Dilbeek en ook Vlaams parlementslid, wil nog verder gaan. "Waarom verhogen we de inzet van de private beveiligingsfirma's niet?", vraagt hij zich af. "De politie kampt met een tekort aan manschappen en die firma's hebben hun nut al bewezen. Sinds zij er patrouilleren is het aantal incidenten al drastisch verminderd. De uitbaters van stations en winkels langs de autosnelwegen mogen ook best een deel van de veiligheidskosten dragen." Voor Weyts is een sterkere inzet van private beveiligingsfirma's evenwel budgettair niet haalbaar. (MEN)