Gps-dieven krijgen tot vier jaar cel

Twee Litouwers van 28 en 30 jaar werden veroordeeld tot celstraffen van vier jaar voor een reeks diefstallen uit wagens. Een 21-jarige landgenoot kreeg 40 maanden cel.

De politie kwam de bende een jaar geleden op het spoor. Via observaties, DNA-onderzoek en een telefonieonderzoek konden ze gelinkt worden aan de diefstal van tientallen airbags en gps-toestellen. Eén en ander kwam in een stroomversnelling nadat een Litouwer opgepakt werd aan de grens tussen Duitsland en Polen. Hij bleek in het bezit te zijn van zo'n 40 gps-toestellen en airbags. Onderzoek wees uit dat 25 van die toestellen tussen 19 en 28 juli van vorig jaar in Dilbeek gestolen werden.


Dat de drie geen amateurs waren, bleek uit het feit dat ze steeds een andere verblijfplaats zochten. Zo huurden ze telkens een maand lang een Airbnb in het Brusselse. 's Avonds trokken ze er dan op uit met de trein, om pas 's ochtends terug te keren met hun buit. In totaal pleegden ze zeker 60 diefstallen, onder meer ook in Mechelen en Antwerpen. Naast gps-toestellen en airbags gingen ze ook aan de haal met fietsen, zonnebrillen en fototoestellen. Uiteindelijk konden ze in Molenbeek, waar ze toen verbleven, opgepakt worden. (WHW)