Gemeente organiseert steunactie voor Ark van Pollare

ASIEL TAST DIEP IN DE BUIDEL VOOR OPVANG VAN 109 VERWAARLOOSDE DIEREN

Schepen Karel De Ridder schonk al enkele voederzakken aan de Ark van Pollare. Samen met Els De Saveur van de Ark geeft hij de dieren eten.
Foto Mozkito Schepen Karel De Ridder schonk al enkele voederzakken aan de Ark van Pollare. Samen met Els De Saveur van de Ark geeft hij de dieren eten.
Dilbeek springt in de bres voor de Ark Van Pollare. Het dierenasiel ving 109 dieren op nadat ze vorige maand op een weide in Sint-Ulriks-Kapelle in beslag werden genomen. Om het asiel te steunen, zet milieuschepen Karel De Ridder (Groen) een inzamelactie op poten.

"De voorbije 17 dagen waren erg hectisch", zegt Els De Saveur van de Ark van Pollare. Het dierenasiel verzorgt sinds midden maart immers 109 verwaarloosde dieren. De politie zorgde ervoor dat de lama's, emoe's, schapen, eenden, kippen, konijnen, kalkoenen, duiven een paard en twee ezels op een weide in de Bekkerzeelstraat, net naast de E40, in beslag genomen werden. Alle dieren kregen vervolgens een plekje in de Ark, maar het asiel zit overvol. "Dit is een uitzonderlijke situatie", zegt De Saveur. "De dieren waren niet verzorgd en verkeerden in een erg slechte gezondheid. Een geit en een schaap troffen we afgelopen week dood aan. Door een tekort aan bepaalde voedingsstoffen overleefden ze het spijtig genoeg niet."


Het asiel liet alle dieren verzorgen en controleerde ze op ziektes, zoals schurft. Tot het parket een beslissing velt, blijven de dieren in het asiel, maar dat kost geld. "We huren vijf paardenboxen, we moeten heel wat voeding aankopen, de dieren moeten verzorgd en geregistreerd worden en ga zo maar door. Het vergt allemaal tijd en geld, waardoor we er momenteel geen enkel ander dier meer kunnen bijnemen", aldus Saveur.

Evelien Verstraeten

Inzamelactie

Om de kosten te dekken, stapte de Ark van Pollare naar het gemeentebestuur van Dilbeek. Schepen Karel De Ridder begrijpt de penibele situatie van het dierenverblijf. "Normaal gezien draagt de eigenaar de kosten", zegt De Ridder. "Maar zolang het parket niet beslist heeft wat er met de dieren moet gebeuren, springt de Ark in voor alle benodigdheden. De gemeente kan niet zomaar een geldbedrag storten, de belastingbetaler kan toch niet opdraaien voor de misdaden van de eigenaar? Als hij zijn dieren terug wilt, zal hij de gepeperde factuur moeten betalen. Maar intussen moeten we het dierenasiel wel uit de nood helpen." Daarom zet De Ridder een inzamelactie op poten. Op de gemeentewebsite deed hij al een oproep om te doneren. "Hopelijk laten de Dilbekenaren hun goed hart spreken. Mijn fractie sp.a/Groen geeft alvast het goede voorbeeld met een storting van 250 euro. Ikzelf doe daar nog eens 50 euro uit eigen zak bij. Andere politieke partijen kunnen ook ons voorbeeld volgen."

Kans op ziektes

De Ark gaf tot nu toe al meer dan 2.000 euro uit. Het is erg waarschijnlijk dat de dieren nog een tijdje zullen blijven. "We wisten echt niet waaraan we begonnen", aldus De Saveur. "We wilden de dieren absoluut helpen, en hadden uiteindelijk nog twintig andere vrijwilligers nodig om ze daar weg te halen. De weide was verloederd, vele dieren waren ziek en in een aanpalend bosje lagen skeletten en kadavers. De weide was echt geen geschikte plaats voor meer dan honderd dieren. Bij ons is het beter, maar we hebben plaatstekort. Doordat alle dieren op een kleine ruimte leven, verhoogt de kans op infecties. Daarom komt een dierenarts regelmatig poolshoogte nemen." Wie de Ark van Pollare wil steunen, kan dat door een geldbedrag te storten op het rekeningnummer BE71 3631 32002 9669 op naam van Ark van Pollare vzw of zakken met voeder te schenken aan het dierenasiel.