Eindelijk veilige fietsroute naar Regina Caeli

GEEN DOORGAAND VERKEER MEER MOGELIJK IN KAPELSTRAAT

Vorig jaar reden fietsers nog tussen de auto's, iets wat in de toekomst niet meer kan.
Mozkito Vorig jaar reden fietsers nog tussen de auto's, iets wat in de toekomst niet meer kan.
Met een knip in de Kapelstraat en nieuwe parkeerregels in de Kaudenaardestraat wil het gemeentebestuur de verkeersproblemen in de omgeving rond Regina Caeli aanpakken. De directie van de school juicht de acties alvast toe.

De gemeente overlegt al enkele jaren nauw met de wijkraad 'Raad van Strate' en de directie van Regina Caeli om de verkeersproblemen in de buurt aan te pakken. Tijdens de ochtend - en avondspits zijn er heel wat problemen met het verkeer. Schoolgaande kinderen laveren met de fiets tussen de auto's, buurtbewoners hebben het gevoel dat er erg snel gereden wordt in de straten. "We leverden al enkele maatregelen aan die voor verbetering zorgen", zegt mobiliteitsschepen Stijn Quaghebeur (N-VA). "Zoals het eenrichting maken van een deel van de Broekstraat en de Schilderkunstlaan. Toch blijven er enkele problemen naar voor komen bij een uitvoerige bevraging door de wijkraad. De snelheid van het verkeer ligt te hoog en de drukte tijdens piekuren zorgt voor heel wat hinder."

Door de knip is er geen doorgaand verkeer mogelijk
Mozkito Door de knip is er geen doorgaand verkeer mogelijk

Zes maanden proef

Daarom voert het gemeentebestuur twee nieuwe maatregelen in. De Kapelstraat wordt geknipt van aan de kapel. Hierdoor wordt een autoluwe fietsroute gevormd van het centrum tot de school.


"Fietsers kunnen makkelijk van het centrum via de tunnel onder de Ninoofsesteenweg, de Loweidestraat en de Kapelstraat naar de scholen, jeugdhuis en zwembad. Door het drukke verkeer en de beperkte ruimte in de Kaudenaardestraat kunnen we er nooit een veilige fietsroute maken. De parallele Kapelstraat leent zich daar wel toe." In de Kaudenaardestraat mogen voertuigen zich enkel nog geschrankt parkeren. Hierdoor moeten auto's laveren tussen de geparkeerde wagens waardoor de snelheid lager ligt. "Beide ingrepen maken deel uit van een proefopstelling die zes maanden zal lopen. Verkeerstellingen zullen de effecten verder in kaart brengen. In samenspraak met de wijkraad zal nadien een evaluatie gemaakt worden. De politie is op de hoogte en zal tijdens de start van het nieuwe schooljaar aanwezig zijn om het verkeer in goede banen te leiden."

"Er is meer nodig"

De directie van Regina Caeli is tevreden met de opgelegde verkeersmaatregelen. Zij proberen al jaren, in samenspraak met buurtbewoners en gemeentebestuur, een oplossing te zoeken voor de problematische situatie.


"Iedere dag komen meer dan 2.000 leerlingen naar onze school", zegt pedagogisch directeur Maria Kestens.


"Dat zorgt voor erg veel verkeer rond de school. De verkeersluwe fietsroute is positief voor de veiligheid van de kinderen. Regina Caeli is zo makkelijk bereikbaar voor de fietsende leerlingen. Maar er is méér nodig. De directie heeft al enkele jaren een akkoord met Colruyt om hun parking te gebruiken. Ouders kunnen daar hun kinderen veilig afzetten, op enkele starten van onze school. Veel ouders hebben de boodschap begrepen, maar het kan nog altijd beter. Ook dit jaar zullen we midden september ouders en kinderen aansporen om zo'n traject te volgen. Anders loopt het volledig in de soep."