Eigenaars afgesloten wandelweg reageren op vonnis vrederechter: “Wij zijn geen egoïsten”

Voetweg 99 werd afgesloten met linten.
Mozkito Voetweg 99 werd afgesloten met linten.
Het afsluiten van voetweg 99 is niet de verantwoordelijkheid van de eigenaars van het bos, maar wel van het gemeentebestuur. Dat zegt althans Sabine Henne, die samen met haar man naar de rechtbank stapte en gelijk kreeg van de vrederechter. Sindsdien is de wandelweg afgesloten. “Maar nu lijkt het alsof wij egoïsten zijn en dat is niet geval”, luidt het.

Voetweg 99 vormt een deel van het tracé van de populaire Wolfsputtenwandeling. De wandeling loopt dwars door het landgoed van Sabine Henne. “Omdat er een procedure bestaat om een veldweg te verplaatsen, hebben wij tien jaar geleden een aanvraag ingediend om het wandelpad te verplaatsen naar de andere kant van het bos, zo’n 30 meter verderop”, vertelt Sabine Henne. “Toen wij hier in 1997 kwamen wonen, werd die veldweg namelijk niet meer gebruikt. De gemeente heeft de veldweg heropend in 2000. Plots zagen we hier wandelaars of jonge kerels door onze tuin wandelen. De honden werden geplaagd, we kregen verwijten naar ons hoofd geslingerd, mensen namen foto’s van onze woning. Het was gewoon niet fijn meer. Daarom hebben we gebruikgemaakt van die procedure.”

Vrederechter

Het gemeentebestuur stapte eerst mee in de aanvraag van Sabine Henne. “Ze waren akkoord om de wandelweg te verplaatsen”, luidt het. “Ze waren van oordeel dat de oorspronkelijke voetweg door het bos ging. Omdat wij daar niet mee akkoord gingen, zijn we naar de vrederechter gestapt.”

“Niet wij zijn de egoïsten of dwarsliggers”, vervolgen Sabine en haar echtgenoot. “Wij waren bereid om overleg te plegen en een oplossing uit te werken waar iedereen zich kon in vinden. Het gemeentebestuur weigerde onze uitgestoken hand. We hebben ook lang gewacht vooraleer de veldweg af te sluiten. We vragen ons af of de gemeente Dilbeek echt wel bekommerd was om het voortbestaan van deze voetweg.”

Het gemeentebestuur liet vorige week al weten dat het in beroep gaat tegen de beslissing van de vrederechter om de voetweg af te sluiten. Maar die beroepsprocedure schorst de uitvoering van het vonnis van de vrederechter niet. En dus gaat de wandelweg dicht.

De gemeente bracht aan de ingang van de voetweg een boodschap aan voor de wandelaars.
Mozkito De gemeente bracht aan de ingang van de voetweg een boodschap aan voor de wandelaars.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.