Dilbeekse markten kunnen opnieuw heropstarten mits verplichte maatregelen

Illustratiebeeld.
Wannes Nimmegeers Illustratiebeeld.
Na een verplichte sluiting van twee maanden heeft de Nationale Veiligheidsraad het mogelijk gemaakt om de wekelijkse markten vanaf maandag 18 mei opnieuw toe te laten. Ook in Dilbeek heeft men meteen beslist om deze te laten doorgaan.

Zowel de wekelijkse woensdagmarkt als de boerenmarkten kunnen weer plaatsvinden. Wel moet er steeds rekening gehouden worden met de nodige veiligheidsmaatregelen. De gemeente waarschuwt dat de mensen niet naar de markt mogen komen als gezellig uitje met de familie. Gezinnen en groepen zullen niet worden toegelaten en er komen in- en uitgangen aan de drie invalswegen waar telkens een gemeenschapswacht zal staan met de nodige hoeveelheid handgel.

De markten zijn toelaatbaar tot maximaal 150 mensen met één bezoeker per anderhalve meter marktkraam. Er werd een circulatieplan opgesteld door de gemeente die aan alle in- en uitgangen wordt uitgehangen. De regels voor social distancing zullen gegarandeerd worden door éénrichtingsverkeer op heel de markt. Marktkramers dagen altijd een mondmasker, en ze worden ook sterk aanbevolen voor de klanten.

Geen consumpties

Voor elk marktkraam wordt meer ruimte voorzien zodat de kramen verder van elkaar staan en klanten onderling altijd anderhalve meter afstand kunnen bewaren. Ook worden er afstandsmarkering geplaatst aan de wachtrijen van de marktkramen en waar nodig wachtzones. Elke marktkamer voorziet ontsmettingsgel voor de klanten en waar het kan, is er de mogelijkheid om contactloos te betalen.

Proevertjes aanbieden en kledij passen mag niet. Ook kan men geen consumptie ter plaatse aanbieden. Voor de boerenmarkt op zaterdag worden de afspraken nog concreet gemaakt. De boerenmarkt in Schepdaal op vrijdag bestaat uit een beperkt aantal kramen, de afstand kan er makkelijker worden gegarandeerd. Voor de hygiëne gelden de algemene afspraken.