De beste 'pompier' op een mountainbike

MARK WINT EK VOOR BRANDWEERMANNEN EN POLITIEDIENSTEN

Mark tijdens zijn triomftocht op Gibraltar.
RV/Mozkito Mark tijdens zijn triomftocht op Gibraltar.
Mark Vanhomwegen (48) uit Schepdaal heeft zich zaterdag op Gibraltar tot Europees Kampioen Mountainbike bij de brandweermannen en politiediensten gekroond. Het leverde hem meteen ook een ticket voor de Wereldspelen op.

Voor Mark, die bij de Brusselse brandweer werkt en in de categorie 45-49 jaar uitkwam, was het de grootste zege uit zijn carrière. In de klimkoers werd hij tweede, maar de crosscountry schreef hij probleemloos op zijn naam. Zaterdag volgde dan de marathon, goed voor 80 kilometer en 2.800 hoogtemeters.


"In totaal waren er vierhonderd deelnemers", zegt Vanhomwegen. "In mijn leeftijdscategorie waren we met 28, en ik heb het gehaald met een dikke twee minuten voorsprong. Ik mag me dus een jaar lang Europees Kampioen noemen. Al was het niet gemakkelijk. Tijdens de wedstrijd flirtte het kwik met de 30 graden. Ik ben dan ook erg fier op deze prestatie."

Bij een Europees Kampioen hoort ook een medaille.
RV/Mozkito Bij een Europees Kampioen hoort ook een medaille.

Elk weekend op de fiets

Mark is niet aan zijn proefstuk toe. Zo werd hij in juni ook al Belgisch Kampioen bij de brandweermannen in Westouter. "Ik fiets elk weekend samen met enkele getrainde mountainbikers", klinkt het. "Deze zege is dus geen grote verrassing. Ik ken het klappen van de zweep. Mijn Europese titel heeft me trouwens ook een ticket opgeleverd voor de Wereldspelen in China, die volgend jaar plaatsvinden. In België zijn die spelen niet zo bekend, maar met meer dan tienduizend deelnemers is het wel het grootste wereldevenement na de Olympische Spelen. Ik kijk enorm hard uit naar dat avontuur."


Al roept de plicht intussen ook alweer. Donderdag wordt Mark omstreeks 6 uur verwacht in de Brusselse kazerne. "Ik vertrek pas om middernacht naar België", zegt hij. "Het wordt dus een korte nacht. Maar de felicitaties van mijn collega's maken veel goed."