Buurtbewoner wil meer veiligheid voor voetgangers: "Moet er eerst iets gebeuren voor gemeente in actie schiet?”

Gemeente haalt paaltjes weg langs kruispunt Bodegemstraat en Molenbergstraat

Buurtbewoner Roger Van Cutsem met een van de bewuste paaltjes in de handen. Kort na de heraanleg reed een auto zo'n paaltje aan flarden.
Mozkito Buurtbewoner Roger Van Cutsem met een van de bewuste paaltjes in de handen. Kort na de heraanleg reed een auto zo'n paaltje aan flarden.
Het kruispunt van de Bodegemstraat met de Molenbergstraat werd onlangs heraangelegd, maar niet iedereen lijkt daar even blij mee. Buurtbewoner Roger Van Cutsem klaagt het gebrek aan veiligheid voor voetgangers aan. De gemeente Dilbeek had aan het kruispunt paaltjes gezet, maar een deel werd intussen weggehaald.

Vorig jaar startten de werken voor de herinrichting van het kruispunt van de Bodegemstraat, Snikbergstraat en Molenbergstraat. De heraanleg moest zorgen voor gestructureerde en veiliger verkeer, want onder meer de Molenbergstraat is een gekende sluiproute richting het centrum van Dilbeek. Het kruispunt werd twee maanden geleden volledig afgewerkt, maar niet iedere buurtbewoner is blij met de geleverde werken.

Scheiding tussen voetpad en rijbaan

Roger Van Cutsem pleit al jaren voor veiliger verkeer rond de Molenbergstraat. Hij startte in het verleden al petities om het kruispunt veiliger te maken. Met de heraanleg moest er beterschap komen, maar Van Cutsem is niet tevreden. “De gemeente Dilbeek plaatste paaltjes om de scheiding van het voetpad en de rijbaan veiliger te maken”, vertelt Van Cutsem. “Enkele dagen na de heropening van het kruispunt werd een eerste paaltje al aan flarden gereden. De gemeentediensten deden wel moeite om het te herstellen, maar niet veel later lagen de paaltjes weer op de grond. Auto’s snijden hun bocht veel te scherp af, waardoor ze makkelijk een paaltje mee hebben. In plaats van na te denken over een alternatief, heeft de gemeente Dilbeek de paaltjes in de bocht van de Bodegemstraat naar de Molenbergstraat weggehaald. De putten waar de palen instaken, zijn gedicht met beton. De voetganger staat wéér in de kou.”

Alternatief voorstel

Van Cutsem is niet te spreken over de actie van het gemeentebestuur. Hij blijft pleiten voor meer veiligheid van de zwakke weggebruiker. “Als wandelaar moet je oppassen, want auto’s rijden je zonder pardon van het voetpad. Het is gewoon levensgevaarlijk. Die paaltjes mogen misschien goed bedoeld zijn, maar zijn veel te licht. Een auto rijdt ze zo kapot, waardoor het geen zin heeft om ze te plaatsen. Een alternatief? Een betonnen constructie langs de rand van het voetpad. Als een voertuig daar tegen knalt, zal de constructie wel blijven staan. Het is de enige mogelijkheid om voetgangers een veilig gevoel te geven. Moet er eerst iets gebeuren voor de gemeente Dilbeek in actie schiet? Iedere ochtend passeren meer dan 900 wagens onze straat in een tijdspanne van ongeveer twee uur. Iets verderop ligt een bushalte. Schoolkinderen die de bus nemen, moeten eerst via het voetpad dit gevaarlijke kruispunt over. Dat is toch niet verantwoord?”

In de bocht van de Bodegemstraat naar de Molenbergstraat staan geen paaltjes meer tussen het voetpad en de rijbaan.
Mozkito In de bocht van de Bodegemstraat naar de Molenbergstraat staan geen paaltjes meer tussen het voetpad en de rijbaan.

Geen ultiem middel

Mobiliteitsschepen Stijn Quaghebeur (N-VA) vind dat de paaltjes geen ultiem middel zijn. “De bochtstralen van dit kruispunt zijn bepaald op normaal verkeer”, aldus Quaghebeur. “Dat mensen af en toe over een voetpad rijden, betreur ik. Maar hier kunnen we jammer genoeg niets aan doen. Paaltjes zijn een hulpmiddel, maar geen ultiem middel. Bij mijn weten is er maar een paaltje weggenomen. De buurtbewoner moet wel weten wat hij wil. Toen ze geplaatst werden, zei hij dat we ze beter weghaalden omdat ze omver gereden zouden worden. Nu we er een paaltje weghalen, is het ook niet goed.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.