Burgemeester Segers mag twee ambtstermijn aanvatten

Open VLD en N-VA bereiken akkoord

Burgemeester Willy Segers en Open VLD-kopstuk Luc Deleu worden geflankeerd door partijvoorzitters Marc Willen (links) en Luc Vanlee (rechts)
Mozkito Burgemeester Willy Segers en Open VLD-kopstuk Luc Deleu worden geflankeerd door partijvoorzitters Marc Willen (links) en Luc Vanlee (rechts)
Willy Segers wordt ook de komende zes jaar burgemeester van Dilbeek. Samen met Open VLD maakte N-VA een nieuwe coalitie. Luc Deleu en Stijn Quaghebeur zijn al zeker van een schepenfunctie.

Zondagavond, net na de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen, werd al duidelijk dat N-VA met Open VLD in zee ging gaan. Daardoor verbreekt N-VA de huidige coalitie met CD&V/DNA! en Groen-sp.a. Vanmorgen werd op een persconferentie meer duidelijkheid gegeven over het nieuwe bestuur. Burgemeester Segers doet er nog een legislatuur bij. “Ik behaalde de hoogste score van alle verkozenen met 3304 voorkeursstemmen”, aldus Segers. “Het zou raar zijn om niet als burgemeester in een nieuwe coalitie te stappen.” Het nieuwe bestuur haalt een ruime meerderheid van 21 zetels.

Burgemeester Segers gaf, samen met de partijvoorzitter en Open VLD-kopstuk Luc Deleu, al een eerste inzicht in het bestuursakkoord. Daarbij wordt de nadruk gelegd op het Vlaams karakter en veiligheid. “Dilbeek is een Vlaamse gemeente. Wij willen dat blijven en zelfs versterken. Het is niet de bedoeling om een stad van 50.000 inwoners in de schaduw van Brussel te worden. Daarom vraagt de instroom van nieuwe inwoners een fundamenteel sterk integratiebeleid. Iedereen is welkom, maar moet het Vlaams karakter van onze gemeente respecteren. Wij willen ook contact zoeken met naburige steden en gemeenten. We gaan niet alleen praten met de Pajotse gemeenten, maar ook met de stad Brussel. Een goed samenwerking en nabuurschap is noodzakelijk voor een goede werking.”

DILBEEK: Burgemeester Willy Segers
Mozkito DILBEEK: Burgemeester Willy Segers

Het bestuur wil eveneens het huidig investeringsniveau behouden. Zo wordt het masterplan verder uitgewerkt. De belastingen zullen de komende jaren niet naar beneden gaan. “In een eerste stap willen we de investeringen op orde brengen, daarna kan er gepraat worden over een verlaging van de belastingen”, zegt Deleu. “Maar we zullen investeringen zo efficiënt mogelijk uitvoeren, zonder onnodige kosten te maken.” Ook het huidig veiligheidsbeleid wordt doorgezet, met onder meer extra noden voor de politie.

Hoe het schepencollege er zal uitzien, is nog onbekend. Luc Deleu wordt alvast eerste schepen, Stijn Quaghebeur zal naar alle waarschijnlijk mobiliteitsschepen blijven. “We willen de continuïteit in ons bestuur bewaren”, aldus burgemeester Segers. “De verkiezingen toonden aan dat de kiezer ons beleid kon smaken. De nieuwe politieke cultuur, die 6 jaar geleden is ingezet, blijft bewaard. Ook al is er nu een andere coalitiepartner. De voorbije twee jaar waren er wat strubbelingen, maar het nodige respect bleef altijd bewaard. Er waren politieke vetes, maar het werd nooit persoonlijk. Dat gaf de doorslag om met Open VLD in zee te gaan. Daarnaast was het de meeste logische coalitie met een ruime meerderheid.” Volgende week zitten de partijbesturen rond tafel om de schepenfuncties toe te kennen. Het college wordt alvast netjes verdeeld. Naast de burgemeester krijgt N-VA 3 schepenen. Open VLD zal ook drie vier schepenposten, waaronder de Voorzitter Sociaal Comité voor Bijstand. De liberale partij krijgt eveneens de voorzitter van de gemeenteraad. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Freddy De Vos

    Stefaan Plateau was de beste burgemeester en politieker die Dilbeek ooit gehad heeft! Hij toonde veel respect naar zijn inwoners toe en was altijd goed gezind.

  • Marleen Roelands

    Het is niet omdat je de meeste voorkeurstemmen haalt dat je automatisch burgemeester mag zijn. Kijken we maar naar hey verleden... Stefaan Plateau haalde toen overduidelijk de meeste voorkeurstemmen en stzk boven alle anderen uit. Uiteindelijk werd hij geen burgemeester oldat er een coalitie onder andere paryijen werd gevormd.